Apulië

 

De regio Apulië in het zuidoosten van Italië ligt aan de Adriatische Zee en aan de Ionische Zee, Apulië of Puglia in het Italiaans is deel van het Apennijns schiereiland ook wel de “Laars van Italië” genoemd. De regio Apulië heeft een oppervlakte van ruim 19.000 vierkante kilometer met als hoofdstad Bari en is onderverdeeld in de zes provincies Bari, Barletta-Andria-Trani, Brindisi, Foggia, Lecce, Tarente. Het is een agrarische regio met vooral de teelt van olijven en wijnbouw, het meest herkenbare agrarische gebied is de Tavoliere vlakte in het historische landschap Capitanata. De belangrijkste wijnstreken in de regio zijn Manduria, de streken rondom het Castel del Monte, Canosa di Puglia, Locorotondo, Foggia en het schiereiland Salento. De regio heeft een kenmerkend mediterraan klimaat met milde winters en hete zomers.

 

Natuur Apulië

 

De regio Apulië in Italië heeft een gevarieerde natuur met een heuvelachtig landschap en een lange kuststrook, het is de vlakste regio van het land met als hoogste punt de Monte Cornacchia met een hoogte van 1052 meter. Deze top ligt in de bergketen Daunia in de provincie Foggia, het is een natuurgebied met bossen, weilanden, bronnen en het Pescara meer. Grenzend aan de bergketen ligt het bos Faeto in het historische district Valmaggiore. Het Faeto bos heeft een rijke flora en fauna en er is een botanische tuin, in het gebied leven veel soorten vogels en de Italiaanse wolf. Er zijn wandelroutes in het bos en naar de top van de Cornacchia berg. In Apulië liggen de twee nationale parken Gargano en Alta Murgia, de drie beschermde zeegebieden Torre Guaceto, de Tremitische Eilanden en het zeegebied bij Porto Cesareo. In de regio zijn verder elf regionale parken en een aantal natuurresrvaten.

 

Bezienswaardigheden Apulië

 

Apulië is een van de rijkste archeologische regio’s in Italië en werd voor het eerst gekoloniseerd door Myceense Grieken, een van de eerste steden die door de Grieken werd opgericht is de stad Tarente, het werd de belangrijkste stad van Magna Graecia of Groot-Griekenland. De Tarantella is een Italiaanse dans genoemd naar de stad Tarente.

 

Gallipoli aan de kust is ook een stad van Griekse oorsprong met veel bezienswaardigheden en goede stranden en de mooie stad Monopoli met de oude haven. In de regio liggen een aantal kastelen met als bekendste het Castel del Monte, ook wel de Kroon van Apulië genoemd en een werelderfgoed monument. De oude stad Martina Franca met de stadsmuren, veel gebouwen in barokstijl en jaarlijks een operafestival. De Trulli van Alberobello zijn bijzondere huizen en eveneens een werelderfgoed.

 

De stad Lecce is een belangrijke culturele stad met het amfitheater en de monumenten in barokstijl. Grottaglie is een van de bekendste steden voor aardewerk in de regio en er zijn verschillende musea met een grote collectie keramiek zoals in Lecce. De witte stad Ostuni heeft een goed bewaard gebleven oude stad met een doolhof van steegjes en trappen. Trani met een Normandische architectuur een van de mooiste kathedralen van het land. De stad Altamura staat bekend om de mooie kathedraal maar vooral om het wereldberoemde brood met beschermde oorsprongsbenaming. In de regio zijn verder een aantal kloven en grotten te bezichtigen zoals de grotten van Castellana. Elf dorpen of kleine stadjes in deze regio zijn lid van de vereniging mooiste dorpen in Italië zoals het sfeervolle Otranto en de trulli dorpen Locorotondo en Cisternino in de groene vallei.

 

Apulië is een grote kustregio met veel mooie zandstranden langs de ruim 700 kilometer lange kustlijn aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee. De bekendste stranden zijn Mattinatella op het schiereiland Gargano en Torro dell’Orso in de gelijknamige baai bij het plaatsje Otranto. Er is een ruime keus in vakantie naar rustige of drukkere bestemmingen. Apulië is voor buitenlanders vaak een van de minst bekende toeristische regio’s van Italië, voor Italianen is het een favoriete vakantiebestemming.

 

De regio Apulië is vooral populair bij de Italiaanse levensgenieters vanwege de pure en authentieke sfeer, de uitstekende keuken, goede wijnen en de markten met lokale producten. Er zijn goede mogelijkheden om te wandelen of te fietsen in het vlakke landschap met opmerlijke fietsroutes zoals het water-fietspad bij Cisternino. Er zijn indrukwekkende en populaire stranden of verken de honderden strandjes in de verscholen baaien. Er is in de hele Italiaanse regio Apulië een ruime keus in accommodaties van 5-sterren hotels tot landelijk gelegen agriturismo, trulli of de typische masseria; een boerderij of landhuis met grote binnenplaats centraal gelegen in een landelijke omgeving.

 

vakantiebestemmingen  Apulië

 

natuur en cultuur Apulië

 

overige informatie