Skouriotissa

 

Skouriotissa ligt in het noordwesten van Cyprus aan de noordelijke voet van het Troödos gebergte in de Solea vallei in de regio Nicosia. Skouriotissa is nagenoeg onbewoond maar het is een belangrijk mijnbouwgebied voor het winnen van koper. De Cyprus Mines Corporation (CPC) begon in 1914 met het prospecteren van de veelbelovende oude Romeinse steenbergen in het gebied. Homerus en Aristoteles noemden het gebied al koperrijk en de kopermijnen van Skouriotissa zijn een van de oudste kopermijnen ter wereld. De koperkleurige vlag van het eiland Cyprus zou gebaseerd zijn op de winning van kopererts uit de Skouriotissa mijnen, in de oudheid werd de plaats Voukasa genoemd.

 

Skouriotissa Cyprus

Skouriotissa werd een mijnwerkersstad met rendabele kopermijnen, bedrijfsgebouwen en woningen en andere voorzieningen voor de mijnwerkers. Het bedrijf exporteerde de koper via de haven in de Morphou Baai. Morphou ligt nu in de Turkse Republiek van Noord-Cyprus en heet nu Güzelyurt, de stad heeft ruim 15.000 inwoners en staat bekend om de productie van appels, sinaasappels, grapefruit en meloenen. Elk jaar in mei is er het Guzelyurt Orange Festival (Morphou Orange Festival). Het festival duurt twee weken en was oorspronkelijk opgezet om de sinaasappeloogst te vieren maar is nu vooral een voorjaarsfestival met concerten, kunsttentoonstellingen en verschillende soorten wedstrijden.

 

Het Gymnasio Soleas heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen van het winnen van koper op het milieu van Cyprus, hun conclusie luidt: “Onze manier van leven is ondenkbaar zonder het gebruik van metalen. Het is ook een feit dat elke industriële activiteit gevolgen heeft voor het milieu. Maar wat belangrijk is, is de manier waarop we de controle en de effecten van deze gevolgen herstellen. Ons onderzoek heeft aangetoond dat de Skouriotissa kopermijn de industriële productie en respect voor het milieu zoveel mogelijk harmonisch combineert. Het is een voorbeeld van hoe industrieën in het algemeen impact op het milieu kunnen beperken of deze als gevolg van hun activiteiten zelfs kunnen vermijden.”

 

Solea Vallei

 

De vruchtbare Solea vallei ligt tussen de noordelijke uitlopers van het Troödos gebergte tot aan de kust bij de Morphou Baai en Girne (Kyrenia). Door de Solea vallei stroomt de Karyotis rivier met een lengte van 28 kilometer. Het bijzondere van de Karyotis rivier is dat deze, in tegenstelling tot het relatief droge Troödos gebergte, ook de hele zomer blijft stromen. Het is een vruchtbaar landbouw gebied bebouwd met appelbomen, notenbomen en wijnstokken, de Solea vallei is ook een belangrijke producent van citrusvruchten en olijven. Kakopetria is het hoogstgelegen dorp en ligt centraal in de Solea vallei, in de directe omgeving staan een aantal Byzantijnse kerken met bezienswaardige fresco’s.

 

De naam van de Solea Vallei is afgeleid van de oude stad Soli (Soloi), Soli ligt aan de westkant van de Morphou Baai iets voorbij het dorp Karasvostasi. In de oudheid was Soli een welvarende havenplaats vanwege de uitvoer van koper. Bezienswaardigheden in Soli zijn het Romeinse theater met uitzicht op zee en mozaïekvloeren van een basilica (gebouw voor handel en rechtspraak). In de oudheid waren er tempels gebouwd voor Aphrodite, Isis en Serapis. Het mooie beeld van Aphrodite is nu te zien in het Cyprus Museum in Nicosia.