Agios Sozomenos

 

Agios Sozomenos op Cyprus is een verlaten dorp tussen de plaatsen Geri en Potamia dicht bij de Groene lijn en 25 kilometer ten zuiden van de stad Nicosia. Het spookdorp of spookstadje Agios Sozomenos is een bijzonder mooie fotogenieke plaats geworden, het verlaten dorp, de restanten van de kerk en de huizen hebben een verhaal te vertellen.

 

Agios Sozomenos Cyprus

 

Agios Sozomenos in Cyprus werd tot aan 1960 nog bewoond door Griekse en Turkse Cyprioten, tijdens de Britse periode nam het aantal Turks-Cypriotische inwoners toe en het aantal Grieks-Cypriotische inwoners nam af. In 1960 woonde er op de bijna 200 inwoners slechts 25 Grieks-Cypriotische bewoners. De stad werd belegerd sinds 1963, op 6 februari 1964 escaleert de situatie, er wordt brand gesticht en geschoten met bazooka’s en er komen 9 mensen om. Hierna verlaten beide bevolkingsgroepen het dorp. De Turks-Cyprioten vluchtten naar Akincilar (Louroujina) en de Grieks-Cyprioten naar Potamia. Na 1974 werden de meeste Turks-Cyprioten geherhuisvest in Akcay (Argaki) een dorp bij Morphou.

 

grotkerk Agios Sozomenos

 

Het dorp is nu nagenoeg verlaten en geruïneerd maar aan de rand van het dorp wonen nog enkele Grieks-Cyprioten en de grotkerk van Agios Sozomenos is nog intact. In deze grot leefde St. Sozomenos waarschijnlijk lange tijd als kluizenaar. Een tweede kerk van Agios Sozomenos staat in het centrum van het oude dorp Galata in de Soleo Vallei.

 

De restanten van gebouwen die te zien zijn in het spookdorp Agios Sozomenos in Cyprus zijn onder andere:

 

 

De ruines van de Agios Mamas kerk, een gotische kerk gebouwd in de zestiende eeuw.

 

 

De lagere school op de top van een kleine heuvel vol met kogelgaten maar de muren blijven onverzettelijk staan.

 

 

De restanten van de huizen, eveneens vol met kogelgaten. De symbolisch weggehakte of overgeschilderde gezichten van de heiligen op muurschilderingen. De heiligen zonder gezicht als laatste vernietiging van een dorp.

 

Verderop in het desolate landschap staan nog de restanten van de verbrande trucks en legerauto’s, ook vol met kogelgaten. Het verlaten dorp Agios Sozomenos is gratis te bezichtigen en in de directe omgeving liggen nog meer spookdorpen maar het Cypriotische dorp Agios Sozomenos is wellicht een van de meest gefotografeerde spooksteden op Cyprus vanwege de restanten van de gotische kerk Agios Mamas. Op 20 november en soms op 21 november wordt er elk jaar in verschillende plaatsen op Cyprus de naamdag gevierd van St. Sozomenos.