Larnaca

 

Larnaca ligt in het zuidoosten van Cyprus, het is de derde grootse stad van het eiland na de steden Nicosia en Limassol. De stad heeft een mooie ligging aan de Baai van Larnaca met veel palmbomen langs de boulevard Finikoudes en de kust. Het grootse vliegveld van Cyprus ligt bij Larnaca en de stad is een belangrijke havenplaats.

 

gevleugelde leeuw, de leeuw van Sint Marcus.

Aan de palmenboulevard staat ook een standbeeld van een gevleugelde leeuw, dit is de leeuw van Sint Marcus. Larnaca is gedeeltelijk een sfeervolle oude stad gebouwd op de ruines van het oude Kition of Citium, de geboorteplaats van de filosoof Zeno van Citium. Zeno van Citium was de stichter van de filosofische stroming Stoa of het Stoïcisme. Elk jaar wordt 50 dagen na het Orthodoxe Pasen, aan het begin van de zomer, het Kataklysmos feest gevierd, het Festival van de Zondvloed. Kataklysmos is een folklore festival en duurt drie dagen, er zijn verschillende culturele evenementen en kraampjes met lokale gerechten.

 

Bezienswaardigheden Larnaca

 

 Kerk van Sint Lazarus - Larnaca

Belangrijke bezienswaardigheden in Larnaca zijn onder andere de kerk van Sint Lazarus, het kasteel van Larnaca, de moskee, het Larnaca zoutmeer en het Kamares aquaduct.

 

De kerk van Sint Lazarus is aan het einde van de negende eeuw gebouwd. Lazarus zou volgens het evangelie uit de dood zijn opgewekt en werd bisschop van Kition, het vroegere Larnaca. De kerk van Sint Lazarus werd gebouwd bij het tweede graf van Lazarus. Op Lazarus-zaterdag, acht dagen voor Pasen, is er in de stad jaarlijks een processie met het icoon van Lazarus.

 

 

Het kasteel van Larnaca is een middeleeuws byzantijns fort en werd gebouwd vanaf het einde van de twaalfde eeuw. Het fort werd gebouwd om de haven van Larnaca te verdedigen, later werd het een gevangenis. Het fort is nu een museum met byzantijnse muurschilderingen, wapens, aardewerk en andere gebruiksvoorwerpen. Op de binnenplaats van het kasteel is een openluchttheater met 200 zitplaatsen waar regelmatig concerten en voorstellingen zijn te zien. Achter het kasteel ligt de Djabi Kemir moskee.

 

Hala Sultan Tekke moskee

De Hala Sultan Tekke is een moskee op de westelijke oever van het zoutmeer van Larnaca. De moskee is gebouwd in 1816 en is open voor bezoekers. Het Larnaca zoutmeer is een Ramsar wetland, het is een netwerk van vier zoutmeren waar circa 85 soorten watervogels voorkomen. In de wintermaanden wordt het meer gevuld met water dat in de zomer weer verdampt waardoor er een desolate zoutvlakte achter blijft. In de wintermaanden heeft het meer een gemiddelde diepte van een meter en komen er vanaf eind oktober tot eind maart honderden flamingo’s.

 

De catacomben van de Faneromeni kerk (Phaneromeni) liggen onder de kerk, het is een grot met twee kamers waarschijnlijk uit de Fenicische tijd. Het Larnaca District Museum is een archeologisch museum met tentoonstellingen over de historische stad Kition (Citium) en het district Larnaca. Vlak bij het museum liggen enkele archeologische opgravingen. In het museum zijn onder andere oude werktuigen, sieraden, aardewerk zoals beeldjes, vazen en kookpotten en vondsten uit de Neolithische nederzetting Choirokoita (werelderfgoed) te zien. Andere musea in de stad zijn het Pierides museum en het Agios Lazarus Byzantijns museum.

 

 Kamares Aquaduct of het Bekir Pasha Aquaduct

Het Kamares Aquaduct of het Bekir Pasha Aquaduct werd gebouwd in 1747 en heeft 75 bogen, het is de meest belangrijke watervoorziening die ooit op Cyprus werd gebouwd. Het aquaduct ligt langs de oude weg naar Limassol, er ligt een wandelpad langs en een gedeelte van het Kamares aquaduct wordt ‘s avonds verlicht. Aan de Baai van Larnaca liggen een aantal goede zandstranden zoals het Finikoudes strand (Palmenstrand), het MacKenzie strand, het Faros strand en het Yanathes strand.