Akdamar

 

Het Akdamar eiland (Akdamar Adasi) ligt in het Vanmeer in Turkije. Het is een onbewoond eilandje met een lengte van 500 meter en een breedte van 400 meter. Het Van-meer ligt gedeeltelijk in de provincie Van en gedeeltelijk in de provincie Bitlis. Aan de westkant van Akdamar liggen hoge steile kliffen, het hoogste punt van het eiland is 1912 meter.

 

 

In de zomermaanden is er vanuit Van een vaste bootverbinding naar het eilandje, vanaf oktober tot begin mei kan men een boot huren. Akdamar is een populaire picknickplaats voor Turkse gezinnen, vooral in de weekenden en tijdens de vakantie.

 

Legende Ahtamar

 

De naam van het eilandje wordt ook wel geschreven als Ahtamar. Volgens een Armeense legende was er een herder die verliefd was op een meisje met de naam Tamar. (In sommige verhalen is Tamar een Armeense prinses.)

 

De herder woonde in een van de dorpen rond het eiland en zwom elke nacht naar het eiland om Tamar te bezoeken.

 

De vader van het meisje ging in een nacht op pad met een licht om de herder te betrappen. Het was een stormachtige nacht en de herder had moeite om vanuit de ruwe zee aan land te komen. Vanwege het licht dat de vader van Tamar verspreidde week de herder af van zijn koers en kwam hij in ademnood. Met zijn laatste adem riep hij: “Ah Tamar” en verdronk in het Vanmeer. Sinds die tijd werd het eiland Ahtamar (Aghtamar) genoemd.

 

Akdamar kerk

 

De Akdamar kerk of kathedraal (Akdamar Kilisesi) is het symbool van het eiland, deze Kerk van het Heilige Kruis is een mooi voorbeeld van de Armeense architectuur.

 

De kerk werd vanaf het jaar 915 gebouwd door koning Gagik I, die koning was van het onafhankelijke Armeense koninkrijk Vaspurakan.

 

De Heilige Kruis kerk werd het spirituele en culturele centrum voor de Armeniërs uit het Armeense Hoogland.

 

Het gebouw is bereikbaar via een lange trap. De reliëfs aan de buitenkant van de  Kerk van het Heilige Kruis zijn nog in opmerkelijk goede staat. De reliëfs zijn afbeeldingen van teksten uit de bijbel, zo is er een serie te zien die het verhaal van Jonas en de walvis uitbeeldt.

 

Andere reliëfs laten het Bijbelse verhaal van David en Goliath zien en van Adam en Eva met de verbanning uit Eden. In de kerk zijn veel muurschilderingen te zien.

 

 

Restauratie monument

 

De restauratie van de kerk leidde tot wat onenigheid toen de Turkse regering het monument heropende zonder het christelijke kruis op het dak.

 

Het verwijt was dat een christelijk monument werd omgezet in een cultureel monument.

 

Inmiddels is er wel weer een kruis geplaatst en wordt er af en toe een christelijke kerkdienst gehouden.

 

Ruime keus in goede hotels vanaf 27 euro per nacht.