Gozo

 

Gozo ligt in het land Malta en op een klein half uur varen van het eiland Malta. Van de drie bewoonde eilanden is Comino het kleinst, Malta het grootst en Gozo heeft een oppervlakte van 67 vierkante kilometer. Het eiland is wat landelijker en heuvelachtiger dan het eiland Malta. De hoofdstad van Gozo is Victoria (Rabat). De vlag van Gozo laat de heuvels en de zee zien in zwarte kleuren op een witte achtergrond.

vlag Gozo
Gozo Malta

De kustlijn van eiland Gozo is rotsachtig met veel baaien en strandjes, het binnenland is groen en heuvelachtig. Tussen de eilanden vaart er dagelijks een ferry en er is een helikopterdienst. Op Gozo zijn veel watersport activiteiten mogelijk, zoals zeilen, snorkelen en duiken tussen de grotten. Gozo en Comino kregen in 2012 van de Coastal & Marine Union (EUCC) een Quality Coast Award, deze erkenning staat voor een duurzame ontwikkeling van een kustgebied, met behoud van de natuurlijke, de culturele en de lokale identiteit. Het eiland Gozo is wat groener dan het eiland Malta en er zijn veel bezienswaardigheden.

 

Victoria

 

Victoria Gozo

Victoria is de hoofdstad van het eiland Gozo en wordt ook wel Victoria Rabat genoemd. Victoria is het culturele centrum en de meest dichtbevolkte stad van het eiland.

 

De meest opvallende bezienswaardigheid in Victoria is de Citadella of Citadel soms ook wel het Grote Kasteel genoemd. De indrukwekkende vesting is een combinatie van een middeleeuws kasteel en een fort.

 

 

De Citadella staat op de voorlopige werelderfgoed lijst van Unesco. Het gebied is al bewoond sinds de oudheid en werd herhaaldelijk uitgebreid en gerenoveerd en er zijn onder andere een aantal bastions en kerken te zien.

 

Mgarr

 

Mgarr Gozo

 

Mgarr op Gozo is een stad en haven aan de oostkant van het eiland, het is een ondiepe haven en het grootste vissersdorp van het eiland Gozo. De meest opvallende bezienswaardigheid in Mgarr is het fort Chambray, het fort is in het midden van de achttiende eeuw gebouwd door de Orde van Malta. Er is een goede busverbinding naar de hoofdstad Victoria.

 

Dwejra Baai en Azure Window

 

Azure window Gozo

 

Dwejra Toren Gozo

De Dwejra Baai ligt in het westen van Gozo, het is een rotsachtige kust. De meest opvallende bezienswaardigheid was de “Azure Window” of het blauwe raam.

 

De Azure Window was een grote open ruimte in een klif, een natuurlijke boog of rotsboog (het raam), waardoor je de azuurblauwe zee ziet. Helaas is de boog door natuurlijke erosie ingestort tijdens een hevige storm op 8 maart 2017.

 

Voor de baai van Dwejra ligt de Dwejra toren, als de vlag wappert op de toren is deze open voor bezichtiging.

 

Gharb

 

Gharb Gozo

Gharb is één van de oudste dorpen op Gozo en in het gebied zijn verschillende opgravingen. De inwoners staan bekend als ambachtslieden en diverse voorwerpen werden naar Gharb vernoemd zoals de Sikkina ta’ l-Gharb oftewel het Gharb mes, een beroemd scherp mes. Andere ambachten uit Gharb zijn onder andere het maken van rieten gebruiksartikelen, de ambachtelijke slotenmakers en de wevers maar ook de lekkerste kaas van het eiland Gozo is volgens liefhebbers de Gharb kaas.

 

Ta Pinu Gharb Gozo

Het dorp Gharb is een bedevaartsoord vanwege de Taz-Zejt kerk en de basiliek Ta Pinu. Het monumentale heiligdom van de Heilige Maagd Maria van Ta Pinu werd gebouwd tussen 1920 en 1931. Binnen in de kerk zijn prachtige beeldhouwwerken van Maltese steen te zien.

De kapel en de aangebouwde kathedraal werd een bedevaartsoord nadat verschillende mensen een Maria boodschap op deze plaats hadden ontvangen. Vandaag de dag bedanken mensen uit de hele wereld op deze plaats voor iets waar ze dankbaar voor zijn. Ta Pinu ligt op de Ghammar heuvel, waarlangs ook de kruisweg Via Crucis ligt; een weg met 14 marmeren standbeelden.

 

Xlendi

 

Xlendi toren Gozo

De hele westkust van Gozo is een groene kust, vanaf Victoria is er een wandelroute via Kercem met uitzicht op het dorp Xlendi naar het San Raflu Meer. Het San Raflu meer is een klein wetland tussen de Dwejra Baai en de Xlendi Baai, het is een vruchtbaar gebied met veel verschillende soorten planten. In de Xlendi vallei, het verlengde van de Lunzjata vallei, leeft de zeldzame Maltese zoetwaterkrab. De Xlendi Toren is een uitkijktoren gebouwd in 1650 door de Orde van Malta, naast de toren ligt de Kantra vallei en in het gebied liggen een aantal bezienswaardige grotten.

 

Xaghra

 

Ramla Baai en strand

Xaghra ligt in het noorden van het eiland Gozo en het is het grootste dorp van Gozo, na de hoofdstad Victoria.

De Xaghra kerk werd gebouwd in 1967 en wordt lokaal meestal “Il Bambina”genoemd.

Bij het dorp Xaghra ligt de Ramla Baai, de baai staat bekend vanwege het rode strand en is gedeeltelijk een Natura-2000 gebied. Boven de baai ligt de Calypso grot, in deze grot werd volgens het verhaal van Homerus, Odysseus vastgehouden door de nimf Calypso. Het Ramla strand wordt wel het mooiste strand van Gozo genoemd.

Ggantija tempel Gozo

 

Op de eilandengroep Malta liggen de “Megalithische tempels van Malta”, een Unesco werelderfgoed, twee van deze tempels liggen op Gozo. Ze liggen op een heuvel bij de plaats Xaghra op korte afstand van de Stenen Cirkel.

De twee tempels van Ggantija op Gozo zijn bekend om hun gigantische Bronstijd structuren. Door deze grote megalieten dachten de inwoners dat de tempels alleen door reuzen gebouwd konden zijn.

De tempels van Ggantija stammen uit het Ggantija tijperk van 3000 tot 2200 jaar v. Chr. één van de belangrijkste periodes van de Maltese Bronstijd. De zuidelijke tempel van het complex is de oudste tempel.