Nationaal Park Tablas de Daimiel

 

Tablas de Daimiel in Spanje is een nationaal park in de historische regio La Mancha in de provincie Ciudad Real en in de huidige Spaanse regio Castilië-La Mancha in het zuidoosten van het land. Nationaal Park Tablas de Daimiel is het kleinste nationale park van Spanje met een oppervlakte van ruim 30 vierkante kilometer. Het natuurgebied is ook het centrum van het grote biosfeerreservaat Mancha Humeda en het is een Ramsar wetland en het heeft de status: speciale beschermingszone voor vogels.

 

Tablas de Daimiel Spanje

 

Nationaal Park Tablas de Daimiel is opgericht ter bescherming van het internationaal belangrijke wetland gebied waar de Guadiana rivier en de Ciguela rivier samenvloeien.

 

In het gebied liggen eilandjes, rivierstroompjes en draslanden. Het opvallende, bij de samenvloeiing van deze twee rivieren, is het verschil in zoutgehalte, de zilte Guadiana krijgt het water uit de Cabrejas moerassen uit de hooglanden van de provincie Cuenca en uit de Ojos del Guiadiana; de zoetwater bronnen van Villarrubia de los Ojos die ten noorden van het nationale park liggen.

 

In de wetlands van Tablas de Daimiel zijn hierdoor kleine zoet-, zout- en brak water gebieden. Deze draslanden aan de Guadiana rivier met de zijrivier Ciguela zijn vanwege de opmerkelijk rijke flora en fauna een van de belangrijkste wetlands van Spanje.

 

Flora en fauna

 

Langs de verschillende oevers liggen uitgestrekte rietvelden en de watervegetatie bestaat vooral uit het kranswier chara hispida en galigaan uit de cypergrassenfamilie. In het gebied leeft de visotter, een aantal reptielen, amfibieën en verschillende vissoorten. In het nationale park Tablas de Daimiel komen circa 190 vogelsoorten voor en de meeste hiervan staan op de Spaanse lijst van beschermde soorten. In de moerassen nestelen onder andere de krooneend, krakeend, wilde eend en de zeldzame witkopeend. Andere broedvogels in het gebied zijn de purperreiger, kwak en kleine zilverreiger. Het gebied is belangrijk als overwinteringgebied voor trekvogels vooral voor de reigersoorten en de steltlopers.

 

Er is een informatiecentrum voor bezoekers in Molemocho aan de rand van het nationale park en er is een etnologisch museum met een mooie tentoonstelling van hoe de inwoners hier vroeger leefden. In het bezoekerscentrum is veel informatie over wandelroutes, de hoogte van het water in elke periode en over de flora en fauna. Er zijn uitgebreide tentoonstellingen met foto’s van de planten en vogels in het natuurgebied, er is ook een aquarium.

 

Er is verder een winkel met lokale producten zoals wijn en kaas. Het informatiecentrum is elke dag geopend, in de zomer van 09:00 tot 21:00 uur en in de winter van 09:00 tot 19:00 uur. Er zijn een aantal wandelroutes in het natuurgebied, het centrale wandelpad loopt via een lange houten loopbrug waardoor het natuurgebied met de vele eilandjes nagenoeg het hele jaar goed toegankelijk is.

 

Tablas de Daimiel loopbrug

 

De routes in de wetlands buiten de loopbrug om zijn niet het hele jaar toegankelijk vanwege het verschil in de waterstand, wel kunnen ze bezocht worden met de kenmerkende groene bootjes. Het park kan men bezoeken met een ervaren lokale gids of op eigen gelegenheid, in het bezoekerscentrum is onder andere een verrekijker te huur en er is een duidelijke kaart met wandelroutes en info over de waterstand van dat moment.