Agios Georgios Selinari klooster

 

Vier kilometer ten zuiden van Sissi op Kreta en circa zeven kilometer ten oosten van Malia ligt Selinari en het mooie Agios Georgios Selinari klooster in de Selinari kloof.

 

Volgens een lokale legende was er een monnik van Rhodos die in de kloof een icoon vond van St. George. De monnik bouwde in waarschijnlijk de zestiende eeuw op deze plek een kleine kerk en woonde er tot zijn dood.

 

Later in de twintigste eeuw werd er een grotere kerk en monnikenverblijven bij gebouwd maar het oorspronkelijke kerkje staat nog steeds en wordt gezien als de plek waar verschillende wonderbaarlijke genezingen door de heilige tot stand zijn gekomen.

 

Het klooster is nu nog steeds een belangrijke plaats voor lokale bewoners en toeristen kunnen een groot gedeelte van het klooster met de verschillende gebouwen bezoeken.

 

Sint-Joris

 

De heilige Agios Georgios wordt in het Nederlands Joris of Georgius van Cappadocië genoemd, hij is vooral bekend geworden als Joris de Drakendoder. Zijn sterfdag is 23 april en elk jaar op deze datum is het Sint-Jorisdag, een feestelijke herdenkingdag bij kerken of streken die zijn vernoemd naar hem. Sint-Joris was volgens de legende een Romeinse soldaat van Griekse afkomst.

 

De legende van Sint-Joris en de Draak beschrijft hoe hij een mensenetende draak doodt, Joris redt door deze actie een prinses, het verhaal speelt zich af in Cappadocië.

 

Er zijn veel varianten op deze legende en niemand kan met zekerheid vaststellen of Sint-Joris werkelijk heeft bestaan. Wel zijn het meestal verhalen van een held die na een hevige strijd om het behoud van het christendom is gestorven als martelaar voor zijn geloof.

 

Sint-Joris komt veel voor in Griekse mythologieën en werd vooral vereerd door de kruisvaarders. Hij is de beschermheer van onder andere Engeland en Georgië, beiden hebben in hun vlag het rode St. George kruis.