Lassithi hoogvlakte

 

De Lassithi hoogvlakte of het Lasithi Plateau op Kreta in Griekenland ligt op een hoogte van 840 meter en wordt begrensd door de toppen van het Dikti gebergte. De Mount Dikti is 2.148 meter hoog en vaak ligt er in het voorjaar nog sneeuw op de bergtoppen. De Lassithi hoogvlakte is een endoreïsch bekken, dit is een stroomgebied waarbij het water niet in zee afwatert. Het woord endoreïsch komt uit het Grieks en is een samenvoeging van de woorden voor “intern” en “stromen”. De vlakke vruchtbare hoogvlakte heeft een lengte van ruim tien kilometer en een breedte van ruim vijf kilometer. Het grondwater ontstaan door smeltende sneeuw werd in het verleden door windmolens omhoog gepompt uit de natuurlijke waterreservoirs. Vroeger stonden er circa 10.000 windmolens maar tegenwoordig gebruiken de Kretenzische boeren elektrisch aangedreven pompen. Rondom de landbouwvelden liggen de kleine dorpen met traditionele huizen, in sommige van deze huizen is het mogelijk om te overnachten.

 

 

Dikteon grot

 

De Lassithihoogvlakte kan vanuit veel plaatsen op Kreta bezocht worden, een rondrit kan onder andere gemaakt worden vanuit Neapoli, gelegen tussen Malia en Agios Nikolaos, en terug via het Kardiotisas klooster naar Malia. De tourbussen tijdens een excursie rijden meestal rechtstreeks naar Dikteon Andron, de grot bij het plaatsje Psychro.

 

Volgens de Griekse mythologie is de Dikteon grot of de Dikti grot de geboorteplaats van Zeus. De openingstijden van de grot zijn van 10:00 tot 16:30 uur, in de maanden mei tot en met september is de grot dagelijks geopend. Het Dikti gebergte, ook wel Lasithiotika Ori genoemd, heeft hoge toppen zoals de Madara op 1783 meter, de Lazaros op 2085 meter en de hoogste top is de Spathi met een hoogte van 2.148 meter. Bezienswaardigheden in de omgeving zijn: in Agios Georgios een folkloristisch museum gehuisvest in een dorpswoning uit de 19de eeuw. Het dorp Tzermiado met veel souvenirwinkels, de Trapeza grot, het Kroustallenias klooster en het dorp Agios Konstandinos waar het Kretenzische weven is te zien.

 

Selakano

 

 

Rond de vallei van Selakano ligt een bergmassief in de vorm van een hoefijzer. De vruchtbare Selakano vallei is nog steeds belangrijk voor de lokale economie op Kreta. Rondom het bos liggen boomgaarden met notenbomen, perenbomen, wijngaarden en het agrarische landschap waar veel groente wordt gekweekt.

 

 

Het bos Selakano en het omliggende berggebied zijn bebost met dennen, cipressen, de hulsteik ook wel Kermeseik genoemd en de Kretenzische esdoorn. In het verleden werd er vooral hout en hars geoogst in het bos, nu is Selakano de belangrijkste plaats op Kreta voor de bijenteelt, de meeste honing van Kreta wordt hier geproduceerd.