Regio Castilië en Leon

 

Castilië en Leon is een zelfstandige regio in het noordwesten van Spanje, zowel Castilië als Leon waren vroeger in de middeleeuwen een koninkrijk, nu is het gezamenlijk de grootste autonome regio van Spanje. De hoofdstad is Vallodolid en de regio grenst onder andere aan de regio’s Extremadura, Madrid en aan het land Portugal. De regio heeft weliswaar geen kustlijn maar wel meren met stranden en de meeste erkende bezienswaardigheden van heel Spanje. Informatie over de cultuur, de natuur, de Castiliaanse en Leonese keuken en vakantiebestemmingen in de regio Castilië en Leon.

 

 

Cultuur Castilië en Leon

 

Castilië en Leon is een opmerkelijk cultuurrijke regio waar meer dan 60% van het Spaanse erfgoed ligt met ruim 400 musea, 500 kastelen en de meeste Unesco werelderfgoed monumenten ter wereld in 1 regio.

 

 

In de regio Castilië en Leon liggen negen provincies, dit zijn: Leon, Palencia, Burgos, Soria, Zamora, Valladolid, Segovia, Salamanca en Avila. Elke provincie heeft een gelijknamige hoofdstad met veel culturele bezienswaardigheden.

 

 

Natuur Castilië en Leon

 

De regio Castilië en Leon heeft een gevarieerde natuur met mooie meren, een rijke flora en fauna en veel natuurgebieden. Castilië en Leon ligt in het Spaanse deel van het Douro stroomgebied, het is een heuvelachtig en bergachtig gebied met een groot deel van de Spaanse hoogvlakte of de Meseta central.

Het landschap van deze regio ligt in de Meseta norte, het noordelijke deel van de Spaanse hoogvlakte. In de meseta liggen onder andere de kenmerkende landbouw landschappen met de grote goudgele akkers van graan en groene velden. In het gebied stroomt de Douro rivier met een groot aantal zijrivieren en er zijn een aantal grote natuurlijke meren en de twee grootste stuwmeren van Spanje; de Almendra en de Ricobayo.

 

 

Het nationale park Picos de Europa ligt gedeeltelijk in de provincie Leon en het nationale park Sierra de Guadarrama ligt gedeeltelijk in de provincie Segovia. Er zijn twee regionale parken, een groot aantal natuurparken zoals het natuurpark Sanabria Lake, vijf natuurreservaten en het Ramsar wetland de Lagune de la Nava, ook wel de Zee van Campos genoemd. Er zijn ook een aantal natuurmonumenten zoals het opmerkelijke cultuurlandschap Las Medulas.

 

Castiliaanse en Leonese keuken

 

De Castiliaanse en Leonese keuken is gebaseerd op gekookte gerechten zoals de groente en de stoofschotels maar vooral op gegrilde en geroosterde vleesgerechten. Traditioneel wordt er bij bijna elke maaltijd brood geserveerd vooral bij de lokale stoofpotten. De regio staat ook bekend om de goede wijnen, de kazen, de worstjes en de gevarieerde desserts. Wijnen in het gebied zijn de robuuste wijn van Toro en er zijn ruim tien wijnen met een beschermde naam van herkomst zoals de rode wijnen van Ribero del Duero-DO en de witte wijnen van Ruedo-DO.

Elke provincie in de Castiliaanse en Leonese keuken heeft kenmerkende gerechten, zoals de inheemse biefstuk Avilena en het geroosterd speenvarken in Avila. Burgos is een Unesco stad van de gastronomie en staat onder meer bekend om het gebraden lamsvlees, de lamskoteletjes en de kaas. Verder is er de soep en de groenteschotels van Leon, de bonen en stoofpotten van Palencia, de Iberische ham van Salamanca, de wijnen van Segovia en Vallodolid en de rijstgerechten van Zamora.

 

Vakantiebestemmingen regio Castilië en Leon en natuur en cultuur regio Castilië en Leon van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen
Castilië en Leon

 

natuur en cultuur Castilië en Leon

 

 

overige informatie