Girne

 

Girne Cyprus

 

Girne ligt aan de kust in het noorden van Cyprus in het Turkse deel van Noord-Cyprus. Girne staat ook bekend als Kyrenia, de vroegere Griekse naam van de plaats. Girne of Kyrenia is een sfeervolle plaats en heeft een schitterende ligging aan de voet van het Kyrenia gebergte en aan de Middellandse Zee.

 

 

Bezienswaardigheden Girne

 

Girne heeft een oude haven en een moderne jachthaven en wordt wel gezien als de culturele hoofdstad van Noord-Cyprus. Rondom de haven is een bruisend nachtleven en jaarlijks is er een kunst- en cultuurfestival. De bekendste bezienswaardigheden in Girne zijn de historische haven en het kasteel. Het museum in de haven is een volkenkundig museum met voorwerpen van het Karpas schiereiland.

 

 

Het Girne kalesi stamt uit de Byzantijnse tijd en is bewoond geweest door Byzantijnen, Kruisvaarders, Venetianen, Ottomanen en Britten. Binnen de muren van het kasteel ligt het scheepvaartmuseum met veel informatie over schipbreuken van caiques (kayik) en het Schip van Kyrenia dat aan het eind van de 4de eeuw schipbreuk leed op weg van Rhodos naar Kyrenia. Het schip werd in 1969 uit zee gehaald en is het oudste vaartuig dat ooit uit zee omhoog werd gebracht. Bellapais of Beylerbeyi ligt negen kilometer ten zuidoosten van Girne, in Belerbeyi liggen de restanten van de Bellapais abdij. De Panagia Apsinthiotissa ligt iets ten zuiden van Beylerbeyi bij het dorp Kanakkoy (Sychari).

 

 

Ten oosten van Girne ligt het Lara strand en het Alagadi strand. Het Alagadi strand wordt het schildpaddenstrand genoemd omdat het een nestplaats is voor zeeschildpadden. De soorten die hier voor komen zijn de Groene zeeschildpad en de Onechte karetschildpad. Het langgerekte zandstrand ligt tussen Girne en het Karpas schiereiland.

 

Kyrenia gebergte

 

 

Het Girne gebergte, de Girna Daglari, ook wel het Kyrenia gebergte genoemd is een langgerekte bergketen met een lengte van bijna 170 kilometer in het noorden van Cyprus. De hoogste top van het Kyrenia gebergte is de Mount Kyparissovouno met een hoogte van 1024 meter.

 

Het meest opvallende gedeelte van de bergketen is de Pentadaktylos, een bergpiek met “vijf vingers”. In de bergen werden veel wachttorens en kastelen gebouwd met uitzicht op de noordelijke kust van Cyprus. Op de zuidelijke helling is een grote vlag van Noord-Cyprus geschilderd.

 

Op korte afstand van Girne liggen in de bergen de restanten van de kastelen St. Hilarion, Buffavento en Kantara. Het St. Hilarion op een hoogte van 732 meter is het best bewaarde kasteel en was oorspronkelijk een klooster vernoemd naar een monnik.