Lagunes van Ruidera

 

De Lagunes van Ruidera in Spanje liggen in de historische regio La Mancha in de huidige regio Castilië-La Mancha in het zuidoosten van het land. Het natuurpark heeft een oppervlakte van 38 vierkante kilometer en het gebied is de bron van de lange Guadiana rivier. In het natuurpark Lagunes van Ruidera liggen 16 kleine meren die door het hoogteverschil met elkaar zijn verbonden via watervallen en smalle rivieren.

 

Lagunes van Ruidera Spanje

 

De lagunes liggen op een hoogte van 730 tot 870 meter en het merendeel ontspring uit de bovenloop van de Guadiana rivier; de Guadiana Viejo.

 

Het gebied wordt ook wel de “Spiegels van La Mancha” genoemd naar het verhaal uit het boek van Don Quichot waarbij de windmolens in het surrealistische landschap voor reuzen worden aangezien en de meren voor spiegels.

 

In het natuurpark liggen ook het Penarroya kasteel, de ruïnes van het kasteel van Rochafrida, de grot van Montesinos waar Cervantes uit Don Quichot heeft geslapen en het huis van de Koning in het dorp Ruidera.

 

Het natuurpark trekt jaarlijks circa 500.000 bezoekers vanwege het ruige en bijna onwerkelijke landschap met roodbruin en wit kalksteen, de blauwgroene contrasten van de planten en het water, het labyrint van riviertjes, de watervallen en de stroomversnellingen.

 

In het gebied zijn filmopnames gemaakt van de film “Miguel y William”, een Spaanse romantische komediefilm met een fictieve ontmoeting tussen William Shakespeare en Miguel de Cervantes en hun rivaliserende liefde voor een vrouw aan het begin van de zeventiende eeuw.

 

In het dorpje Ruidera bij het Koningsmeer is een bezoekersinformatiecentrum, vanaf hier is het mogelijk om excursies te maken naar onder andere het nationale park, het natuurpark of volg met een originele excursie de route van Don Quichot.

 

Er zijn verschillende goede wandelpaden, mogelijkheden om te kajakken of vogels te kijken, bezoek wijngaarden en de molens van La Mancha.

 

 

Het natuurgebied kan met een gids of op eigen gelegenheid worden bezocht en in de directe omgeving liggen een aantal kleinschalige hotels met goede faciliteiten.

 

Mancha Humeda

 

 

Mancha Humeda in Spanje is een wetland en een Unesco biosfeerreservaat in de historische regio La Mancha in de huidige regio Castilië-La Mancha in het zuidoosten van het land. Het centrum van het biosfeerreservaat Mancha Humeda is het nationale park Tablas de Daimiel een bijzonder belangrijk wetland voor vogels. De bufferzone van het gebied wordt gevormd door het Alcazar Meer en het natuurpark de Lagunes van Ruidera. De totale oppervlakte van Mancha Humeda is 250 vierkante kilometer en het biosfeerreservaat valt sinds 1980 onder Unesco. Het is een waterrijk gebied met ooibossen met de ratelpopulier of de esp, andere wilgen soorten, de tamarisken en rietbedden maar ook met eik en jeneverbes, in totaal zijn er circa 800 soorten planten. In het gebied leven verder veel watervogels zoals eenden, ganzen en zwanen waaronder de tafeleend, krooneend, de kleine topper maar ook veel roofvogels, amfibieën en vissen. De watervogels vinden veel voedsel in het ondiepe water van de overstroomde graslanden.