Nationaal Park Rila

 

Het Nationaal Park Rila ligt in het zuidwesten van Bulgarije ten zuiden Sofia en heeft een oppervlakte van 810,46 vierkante kilometer. Het Rila gebergte heeft een oppervlakte van 2629 vierkante kilometer en ligt deels binnen de grenzen van het nationale park.

 

Het Rilagebergte vormt de waterscheiding tussen het stroomgebied van de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. Het Rila gebergte sluit aan op de Rhodopen en ligt in het noordwesten van het Rila-Rhodope bergmassief.

 

Het Nationaal Park Rila is een van de grootste en meest waardevolle beschermde natuurgebieden in Europa.

Er zijn 120 gletsjermeren waarvan de bekendste de Zeven Rila Meren zijn, het nationale park heeft dan ook de bijnaam “Zeven Rila Meren Park”. De naam Rila zou afgeleid zijn van het Thracische woord “Roula” met als betekenis “veel water”of “waterrijk gebied”.

Nationaal Park Rila ligt in de vier Bulgaarse provincies: Sofia, Kjoestendil, Blagoevgrad en Pazardzjik.

 

Binnen de grenzen van het nationale park Rila liggen vier natuurreservaten, dit zijn: Parangalitza, Skakavitsa, Centraal Rila Reservaat en Ibar. In het nationale park Rila ligt de Maritsa, de langste rivier van de Balkan met een lengte van 480 kilometer en de Iskar, de langste rivier van Bulgarije met een lengte van 368 kilometer. In het gebied ligt ook de hoogste bergtop van Bulgarije, de Musala (Moesala) met een hoogte van 2925 meter, het is tevens de hoogste berg van de Balkan. Er zijn veel monumenten in het gebied waaronder het mooie Rilaklooster.

 

 

Zeven Rila Meren

 

 

De Zeven Rila Meren zijn gletsjermeren en liggen in het noordwesten van het Rilagebergte. De meren liggen op een hoogte van 2100 tot 2500 meter. De meren zijn genoemd naar hun meest karakteristieke kenmerk. De Zeven Rila Meren zijn:

 

  1. Salzata, “de Traan”, het hoogst gelegen meer met opvallend helder water en een diep zicht.
  2. Okoto, “het Oog”, een ovaal gevormd meer en het diepste cirque meer (meer gevormd aan het hoofd van een valleigletsjer) van Bulgarije met een diepte van 37,5 meter.
  3. Babreka, “Nier”, het meer met de steilste oevers.
  4. Bliznaka, “de Tweeling”, groot meer met halverwege een smalle doorgang waardoor de meren zich lijken te spiegelen.
  5. Trilistnika, “het Klaverblad”, het meer met de onregelmatige vormen.
  6. Ribnoto Ezero, “Vissen meer”, het meest ondiepe meer.
  7. Dolnoto Ezero, “het Lagere Meer”, is het laagst gelegen meer en de bron van de rivier Dzherman.

 

 

De Zeven Meren liggen boven elkaar en zijn verbonden door stroompjes en kleine watervallen. De beste periode om de meren te bezoeken is in de zomermaanden. In het voorjaar kan het nogal stormen in het gebied en vanaf oktober tot mei zijn de meren bevroren, waarbij de ijslaag wel twee meter diep kan zijn. In het merengebied wordt de Paneuritmie gedanst, een dans voor innerlijk evenwicht en harmonie.

 

Parangalitza

 

 

Parangalitza of Parangalitsa is een Unesco biosfeerreservaat en ligt aan de zuidwest flank van het Rilagebergte in de regio Blagoevgrad binnen de grenzen van het nationale park Rila. Het gebied bestaat vooral uit oerbos met de Picea abies (fijnspar) en Pinus mugo (bergden). In het natuurreservaat is een gebied van circa 400 hectare waar de oudste coniferen van Bulgarije staan van 150 tot 350 jaar oud. In Parangalitza zijn circa 300 plantensoorten waaronder een aantal zeldzame en endemische soorten, zoals: Angelica pancicii, Aquilegia aurea, Geum bulgaricum (Bulgaars nagelkruid), Primula deorum (Rila sleutelbloem), Senecio pancicii en Europese trollius. In het natuurgebied leven bruine beren, edelherten, gemzen, boommarters en de steenarend.

 

Centraal Rila Reserve

 

 

Het natuurreservaat Centraal Rila Reserve ligt in zijn geheel binnen de grenzen van het nationale park Rila. In het natuurreservaat ligt de Musala of Moesala, met een hoogte van 2925 meter is het de hoogste berg van Bulgarije. De betekenis van de naam is “berg bij God” of “plaats van gebed”. De berg heeft een gemiddelde jaartemperatuur van -2,5 graden, het is de koudste plaats in heel Bulgarije. In de omgeving van de Musala liggen de bronnen van de rivieren Iskar, Maritsa en Mesta en veel meren zoals de Marichini-meren en de Musala meren.

 

Toerisme

 

In het Nationaal Park Rila is het toerisme het meest ontwikkeld, in het park zijn veel wandelpaden en men kan delen van de twee Europese wandelroutes E4 en de E8 wandelen. Andere activiteiten zijn mountainbiken, paardrijden en klimmen. In het gebied liggen een aantal berghutten die vooral dienen als schuilplaats bij slecht weer. In de directe omgeving van het park liggen de wintersportgebieden Borovets en Malyovitsa. Het nationale park heeft een mooie natuur met bijzonder veel soorten planten en dieren, er zijn goed georganiseerde natuurreizen mogelijk of een gecombineerde natuur- en cultuurvakantie. In de directe omgeving liggen goede hotels met een mooie ligging.