Praktische informatie Bulgarije

 

Bulgarije ligt in Zuidoost-Europa, het land heeft een oppervlakte van 110.900 vierkante kilometer en ruim 7 miljoen inwoners. Bulgarije is lid van de Europese Unie maar is nog geen Schengenland.

praktische informatie Bulgarije

 

 

  • Tijdsverschil, het is in Bulgarije in de zomer en in de winter 1 uur later dan in Nederland.
  • Kraanwater is niet op alle plaatsen goed drinkwater, het wordt aangeraden om flessen water te kopen.
  • Winkels zijn over het algemeen geopend van 08:00 tot 20:00 uur, op zaterdag tot 14:00 uur en op zondag gesloten. Er is geen sluitingstijd tussen de middag.
  • Er is een uitgebreid netwerk van bus en trein en de prijzen zijn erg goedkoop, de bus rijdt over het algemeen frequenter dan de trein.
  • Een geldig paspoort of identiteitskaart is verplicht, er is geen visumplicht. Het paspoort mag niet verlopen tijdens het verblijf in Bulgarije. Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Sofia, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoon:  +359 2 816 03 00 
  • Het fotograferen van militaire objecten is verboden, voor binnen in een kerk fotograferen is het gebruikelijk om toestemming te vragen aan de lokale beheerder.
  • Godsdienst, 82% van de bevolking is Bulgaars orthodox christen, 12% is moslim. 
  • Vrouwen hoeven geen speciale kleding te dragen, de gebruiken in het land zijn vergelijkbaar met Nederland, alleen bij een bezoek aan een kerk moeten armen en benen bedekt zijn, vaak hangen er omslagdoeken.  
  • Lichaamstaal, als Bulgaren ja knikken met het hoofd bedoelen ze nee, met nee schudden zeggen ze ja. Deze voor ons tegenstrijdige beweging zorgt wel eens voor misvattingen, gebruik de woorden “da” voor “ja” en “ne” voor “nee”.  

 

Veiligheid Bulgarije

 

Bulgarije is gemiddeld genomen een veilig land, de gangbare vooroordelen over het land op het gebied van corruptie en diefstal komen vandaag de dag niet meer overeen met de werkelijkheid. Bulgarije wil graag toetreden tot Schengen en de eurozone en heeft de laatste jaren met succes erg hard gewerkt om corruptie en criminaliteit terug te dringen. Corruptie kan bij elke gemeente via de lokale website of aan de balie van het stadhuis worden gemeld, op het gebied van diefstal scoort Bulgarije bv beter dan Nederland en België, ook het aantal woninginbraken ligt lager dan in Nederland (bron Eurostat). Blijf echter altijd goed letten op je spullen zoals dit tijdens elke vakantie nodig is.

 

Noodnummers in Bulgarije zijn:

 

Het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. Lokale noodnummers in Bulgarije zijn: Politie: 166, Ambulance: 150, Brandweer: 160

 

Valuta

 

De Bulgaarse munteenheid is de Bulgaarse lev (BGN), meervoud leva.

De koers is aan de euro gekoppeld:  1 euro =  1,95 BGN en 1 BGN = 0,51 euro.

Er zijn veel banken in Bulgarije en bij elke bank kan er gewisseld worden, legitimatie is verplicht. De banken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 09:00 tot 16:00 uur. Er zijn ook veel wisselkantoren hier wordt niet om een legitimatie gevraagd. Bijna bij elke bank zijn er geldautomaten en er kan probleemloos gepind worden. Veel pinautomaten hebben een maximum van 400 Bulgaarse lev per keer maar je kan wel twee keer achter elkaar pinnen.

Bulgarije is een EU-land en de bankpas hoeft niet aangepast worden naar pinnen buiten een EU-land. De bank in Nederland rekent bij een ATM opname pinkosten, circa € 2,25 per opname. In veel winkels kan ook gemakkelijk met de pinpas betaald worden, in lokale winkels en restaurants echter meestal niet.

Bulgarije heeft de onderhandelingen gestart om toe te treden in de Eurozone maar verwacht de de euro niet te gaan invoeren voor 2020.