Hebriden

 

De Hebriden is een grote eilandengroep voor de kust van Schotland in het Verenigd Koninkrijk, de eilanden worden onderverdeeld in twee groepen: de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden. De Hebriden hebben een lengte van ruim 200 kilometer, de ruim 500 eilanden hebben een gezamenlijke oppervlakte van 7.285 vierkante kilometer. Er zijn 50 tot 70 van deze eilanden bewoond, 50 eilanden zijn in ieder geval permanent bewoond en op circa 20 eilandjes wonen er soms wel een paar mensen maar soms ook niet. In de Hebriden archipel wonen in totaal circa 45.000 mensen.

 

 

Tussen de Binnen-Hebriden en de Buiten-Hebriden ligt de zeestraat de Minch. De Binnen-Hebriden liggen dicht bij het vasteland van Schotland met 36 bewoonde eilanden, dit zijn onder andere: Islay, Jura, Skye, Mull, Raasay, Staffa en de Small Isles. De Buiten-Hebriden liggen circa 70 kilometer ten westen van het vasteland van Schotland en er zijn zo’n 15 bewoonde eilanden, dit zijn onder andere: Barra, Benbecula, Berneray, Harris, Lewis, North Uist, South Uist en St. Kilda.

 

 

Grootste eilanden Hebriden

 

Lewis and Harris is het grootste eiland in de Hebriden en na Groot-Brittannië en Ierland ook het grootste eiland van het Verenigd Koninkrijk. Het eiland Lewis en Harris ligt in de Buiten-Hebriden archipel en heeft een oppervlakte van 2.178 vierkante kilometer. Het noordelijke deel van het eiland is Lewis en het zuidelijke deel is Harris, ze worden vaak als twee afzonderlijke eilanden genoemd maar het is een eiland, wel met een opmerkelijk verschil in landschap. Het eiland Skye is met een oppervlakte van 1.656 vierkante kilometer het grootste eiland in de Binnen-Hebriden archipel. Van het vasteland van Schotland naar de belangrijkste eilanden in de Hebriden archipel en tussen de grootste eilanden vaart er een veerboot met een regelmatig dienstrooster. Het eiland Skye is met het vasteland van Schotland verbonden door de Skye Bridge.

 

Landschap

 

De Hebriden zijn over het algemeen groene eilanden met een landschap van verschillende soorten heide, groene weiden, witte zandstranden maar ook indrukwekkende rotsachtige kusten en gletsjermeren. In de herfst en de winter is er zelfs een redelijke kans om het fascinerende noorderlicht te zien, maar de bijzondere lichtval in combinatie met de natuurlijke omgeving op sommige eilanden geven het hele jaar door bijna surrealistische landschappen.

 

 

In de heuvels leven onder andere edelherten en rond de kusten leven dolfijnen, de grijze zeehond en de gewone zeehond. Vogelsoorten in de archipel zijn onder andere de jan-van-gent, kwartelkoning, roodkeelduiker, rotsduif, drieteenmeeuw, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, de brilduiker maar ook de steenarend. Het Natuurreservaat Loch Druidibeg is een Ramsar wetland op het eiland South-Uist en was t/m 2017 een Unesco biosfeerreservaat. De St. Kilda archipel is een Unesco werelderfgoed. Er zijn geen nationale parken in het gebied maar er komt waarschijnlijk na 2019 een marine natuurreservaat, er zijn wel een aantal speciale beschermingszones met kenmerkende landschappen voor de regio en er zijn enkele Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), (Koninklijke vereniging voor vogelbescherming) gebieden.

 

Eilanden Hebriden