Nationaal Park Galicica

 

Nationaal Park Galicica

Nationaal Park Galicica in Noord-Macedonië grenst aan de plaats Ohrid, aan de oostzijde van het natuurgebied ligt het Prespameer en aan de westzijde het Meer van Ohrid. Rondom het Prespameer liggen vier nationale parken, in Macedonië het nationale park Galicica en Pelister, in Albanië en in Griekenland twee gebieden maar beiden met de naam Nationaal Park Prespa.

 

 

Nationaal Park Galicica

 

Nationaal Park Galicica beschermt het unieke berggebied met karstgebieden tussen het Ohridmeer en het Prespameer, het eilandje Golem Grad in het Prespameer en de bronnen van St. Naum. Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 22.700 hectare. De hoogste piek van het Galicicagebergte is de Magaro met een hoogte van 2254 meter. Vanaf de Magaro is er een schitterend uitzicht op het Prespameer en het Ohridmeer. Belangrijke grotten in het karstgebergte zijn de Black Cave ten zuidwesten van het dorp Trpejca en de Samatska Dupka, alleen toegankelijk met een gids. Korita is een populaire picknickplaats en bereikbaar via een gemarkeerde wandelroute.

 

Golem Grad wordt ook wel het slangeneiland genoemd vanwege de vele slangen die er leven. Het eilandje is een strikt natuurreservaat met endemische planten, zeldzame vogels en historische monumenten.

 

Meer van Ohrid

 

Het Meer van Ohrid heeft een oppervlakte van 358 vierkante kilometer en een maximale diepte van 288 meter. Het Meer van Ohrid is vermoedelijk het oudste meer van Europa en een van de oudste meren ter wereld, volgens een schatting zou het meer al ruim 2,5 miljoen jaar oud zijn. Het grootse deel van het meer ligt in Noord-Macedonië, grenzend aan de oevers liggen veel dorpen en de steden Ohrid en Struga. In Albanië grenst de stad Pogradec aan het meer.

 

Rondom het meer ligt het oostelijk Galicica gebergte en de berg Jablanica. Het Meer van Ohrid wordt gevoed door de bronnen van het St. Naum klooster en door een ondergrondse waterstroom via het grottenstelsel van het hoger gelegen Prespameer. Het gebied Ohrid-Prespa is een gezamenlijk Unesco biosfeerreservaat van de twee landen Noord-Macedonië en Albanië. De afwatering verloopt via de rivier Zwarte Drim (Zwarte Drin) die uitmondt in de Adriatische Zee. Het meer van Ohrid is een werelderfgoed en een grensoverschrijdend biosfeerreservaat. Er leven veel soorten vissen in het Ohridmeer, de bekendste is de Ohridforel (Salmo letnica).

 

 

In Struga wordt jaarlijks sinds 1961 een internationaal dichtersfestival gehouden, het “Struga Poetry Evenings”. In totaal hebben al ruim 4000 dichters deelgenomen waaronder winaars van de Nobelprijs voor Literatuur. Er is een Park van de Poëzie met gedenkplaten en de Dichtersbrug. Het jaarlijkse festival in de maand augustus heeft de bijnaam “Bruggen van Struga”.

 

Flora en fauna

 

Het natuurgebied ligt in een klimatologische overgangszone en heeft een uitzonderlijke rijke flora van meer dan 150 soorten bomen en struiken, waaronder de Macedonische den (Pinus peuce). Er zijn ruim 600 plantensoorten waarvan veel soorten endemisch zijn voor Noord-Macedonië en 11 soorten die alleen in het Galicicagebergte groeien. In het natuurgebied leven onder andere de bruine beer, wolf, lynx, Balkan lynx (Lynx lynx martinoi) steenarend, slangenarend, roodpootvalk, aalscholver en de kroeskoppelikaan. De Balkan lynx is een nationaal symbool van Noord-Macedonië en staat afgebeeld op het muntstuk 5 Macedonische denar.

 

Klooster van Sint Naum

 

Klooster van Sint Naum

Het Klooster van Sint Naum (Sveti Naum) staat ten zuiden van Ohrid aan het Ohridmeer aan de grens met Albanië en werd opgericht in 905 door St. Naum. Het klooster valt ook onder de werelderfgoed inschrijving “Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid”.

 

De belangrijkste kloosterkerk op het terrein is gewijd aan de aartsengelen Michael en Gabriel en er zijn in de kerk veel fresco’s te zien.

 

Aan de voet van het klooster liggen de St. Naum bronnen, er zijn ruim 40 bronnen, de meeste liggen onder water.

 

 

In het bronnengebied zijn veel planten en er leven onder andere moerasschildpadden.