Achna

 

Achna op Cyprus is een spookstad in het district Famagusta in Noord-Cyprus, het verlaten dorp wordt nu Duzce genoemd en ligt net ten noorden van de Groene lijn. Het oude dorp Achna werd door de bewoners verlaten na de Turkse invasie in 1974. Toen de bewoners halsoverkop hun huizen moesten verlaten vluchtten ze naar het Achna bos op enkele honderden meters van hun oude dorp en bouwden hier een tentenkamp.

 

Achna Cyprus

 

Dit bos, het Dasaki Achnas, ligt nu binnen de grenzen van de militaire basis van het Verenigd Koninkrijk, de Dhekelia Sovereign Base Area, een Brits overzees gebied. Het gebied is Brits sinds Cyprus onafhankelijk is geworden van het Britse Rijk. De Britten wilden dit gebied en de Akrotiri luchtmachtbasis behouden voor het Britse leger vanwege de strategische positie in de Middellandse Zee. Toen de militaire basis in 1960 werd opgericht lagen er geen stedelijke gebieden binnen de basis maar inmiddels wonen er circa 7.000 Cyprioten binnen het gebied.

 

Spookdorp Achna

 

Dasaki Achnas

 

De vroegere inwoners van Achna hebben een nieuw dorp gebouwd en dit genoemd naar het bos, het nieuwe dorp heet Dasaki Achnas en heeft ruim 2000 inwoners. Zowel het oude dorp Achna als het nieuwe dorp Dasaki Achnas is een van de Rode Dorpen, de dorpen met de rode vruchtbare grond en de huidige bewoners werken voornamelijk in de landbouw.

 

 

Het dorp Dasaki Achnas ligt in het zicht van het spookdorp Achna dat nog steeds in handen is van het Turkse leger en nu door de Turken Duzce wordt genoemd maar niet meer bewoond is.

 

herdenkingsmonument Dasaki Achnas

 

Er is een kerk gebouwd als monument ter herinnering aan de vlucht en het tentenkamp in het Achna bos. De stenen kerk is een herdenkingsmonument of een gedenkkapel in de vorm van een tent.

 

 

Een fascinerend monument met in de stenen tent standbeelden van de vluchtende Cyprioten, er is onder andere een standbeeld van moeder met kind en een standbeeld van een oude vrouw en van wachtende vluchtelingen in het bos.

 

 

Achna Speedway

 

 

De Achna Speedway ten zuiden van Dasaki Achnas en een kleine 30 kilometer ten westen van de kustplaats Agia Napa is het enige motorsportpark in Cyprus met allerlei motorsport evenementen zoals: Drift, Time Attack en Rotax Gokarts.