Nemea

 

Nemea ligt op het schiereiland de Peloponnesos in Griekenland, 35 kilometer ten zuidwesten van Korinthe en 120 kilometer ten zuidwesten van Athene. Nemea is een internationaal bekende wijnstreek. Het Oude Nemea ligt vier kilometer ten oosten van het moderne Nemea. De plaats werd vroeger Iraklion genoemd, een verwijzing naar Herakles die in de mythologie de Leeuw van Nemea moest doden. Het is ook de plaats waar in de oudheid de Nemeïsche Spelen werden gehouden.

 

 

Wijnstreek Nemea

 

Nemea ligt in een landelijk gebied en is een bekende wijnstreek. Door het zachte klimaat en de kalkrijke grond is de smaak van deze beroemde wijn voortreffelijk. Het wijnbouwgebied op de Peloponnesos is circa 60 hectare groot. De meest bekende wijn van de Peloponnesos komt uit Nemea en is gemaakt van de Agiorgitiko druif.

 

 

Er is een speciale wijnroute die loopt langs de wijngaarden Gaia Wines, Domaine Helios, Domaine Skouras, Domaine Papantonis, Papaïoannou, Palivos Wine Estate en Domaine Spiropoulos, de wijngaarden bezoeken en de wijnen proeven kan tijdens een fietsvakantie. Wijn uit Nemea wordt ook wel  “Bloed van Herakles” genoemd vanwege de mythische Herakles legende.

 

Nemeïsche Spelen

 

De Nemeïsche Spelen waren Panhelleense Spelen, net als de Olympische Spelen, de Pythische Spelen en de Isthmische Spelen. De Nemeïsche Spelen werden meestal om de  twee jaar gehouden. Volgens de mythologie werden de Spelen gehouden na de dood van Opheltes, een kind van De Nemeïsche koning Lycurgus en zijn vrouw Eurydice. De koning raadpleegde het orakel van Delphi om te horen hoe zijn zoon gezond en gelukkig kon blijven. Hij kreeg het advies dat Opheltes niet op de grond mocht komen voordat hij kon lopen. Op een dag zorgde Hypsipyle voor Opheltes en net op die dag kwamen de Zeven tegen Thebe en hun volgelingen. De Zeven tegen Thebe waren op weg om een troonswisseling af te dwingen in Thebe. Hypsipyle bracht de “Zeven tegen Thebe” naar een bron en zette Opheltes even op de grond. Een slang die in de wilde peterselie lag beet de baby dood. De Nemeïsche Spelen werden vanaf deze tijd gehouden ter ere van Zeus, de scheidsrechters waren in het zwart gekleed en de lauwerkrans voor winnaars werd een krans van wilde peterselie. De Spelen bestonden onder meer uit hardloopwedstrijden: de stadion, de diaulus, de hippios, de dolichos en de hoplitodromos.

 

 

Leeuw van Nemea

 

Herakles moest volgens de Griekse mythologie in zijn “Twaalf werken van Herakles” de als onkwetsbare bekend staande Leeuw van Nemea doden. Het doden van deze leeuw was zijn eerste opdracht, Herakles vond uiteindelijk het hol van de leeuw. De pijlen die hij afschoot ketste af en ook het zwaard bood geen uitkomst op de onkwetsbare vacht van de leeuw. Uiteindelijk wist Herakles de Nemeïsche leeuw te wurgen, later vilde hij de leeuw en droeg de vacht als een onkwetsbaar harnas.

 

 

Oude Nemea bezienswaardigheden

 

In het Oude Nemea bij de archeologische opgraving zijn de restanten te zien van de Dorische zuilen van de Zeustempel, het Heiligdom van Zeus. Andere bezienswaardigheden zijn het stadion van de Nemeïsche Spelen en de restanten van een badhuis of het apodyterium. Oorspronkelijk stonden er nog maar drie zuilen van de tempel overeind, na restauratie van gevonden stenen staan er inmiddels negen zuilen. Voor een goed inzicht van de vondsten en de oorspronkelijke indeling van het terrein is het handig om eerst naar het Archeologisch Museum Nemea te gaan. Het museum werd opgericht door de Universiteit van Californië, dankzij een donatie van Rudolph A. Peterson en later geschonken aan de Griekse staat.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

De openingstijden van het Oude Nemea zijn: in de zomermaanden 1 mei t/m 31 oktober van 08:00 tot 15:00 uur. De entreeprijs voor de archeologische opgraving en het museum samen is € 4,- per persoon, 65+ is € 2,- per persoon (2019), gratis toegang onder de 18. Gratis bezichtigen kan op 6 maart, 18 april, 18 mei, laatste weekend van september en elke eerste zondag van de maand in de maanden november tot en met maart.