Valletta

 

Valletta is de hoofdstad van Malta en ligt in het oosten op het eiland Malta, Valletta is een sfeervolle levendige stad met veel bezienswaardigheden, werelderfgoed en in 2018 Culturele hoofdstad van Europa.

 

Valletta Malta

De stad heeft twee belangrijke havens dit zijn de Marsamxett haven ten noorden van de stad en de Grand Harbour ten zuiden van de stad met in het midden het Sciberras schiereiland. De Marsamxett is een natuurlijke haven op het eiland en grenst in het noorden onder andere aan de plaats Sliema en aan het Manoel eiland, genoemd naar een grootmeester van de Orde van Malta.

De Grand Harbour wordt ook wel de haven van Valletta genoemd, er zijn veel dokken, scheepswerven en vestigingen, tegenover de haven liggen de Drie Steden Cospicua, Senglea en Birgu (Vittoriosa).

 

Bezienswaardigheden Valletta

 

Er zijn veel gebouwen en bezienswaardigheden in Valletta uit de tijd van de hospitaal ridders, binnen een gebied van circa 55 hectare staan in Valletta 320 monumenten en de stad is hiermee het meest geconcentreerde historische gebied ter wereld. Bovendien zijn er in de stad geen belangrijke wijzigingen geweest sinds de Orde van Malta en de ridders van St. Jan van Jeruzalem in 1798 de stad Valletta verlieten.

 

Fort Sint-Elmo ligt op het Sciberras schiereiland en is gebouwd tussen 1552 en 1570 gebouwd door de Orde van Malta (Orde van St. Jan van Jeruzalem). Vanuit beide havens is er goed zicht op het gerenoveerde Sint-Elmo fort. Een gedeelte van het fort is in gebruik door de politieacademie Malta en er is een oorlogsmuseum.

Het Sint-Elmo fort is open voor bezoekers en is onder andere als filmlocatie gebruikt in de film Midnight Express, een Oliver Stone film.

 

Fort Ricasoli is gebouwd tussen 1670 en 1698 en Ricasoli is het grootste fort van Malta maar het is nu niet geopend voor bezichtiging, vanaf 2018 waarschijnlijk wel.

 

Karmelietenkerk Valletta

De Karmelietenkerk in Valletta is een van de beroemdste en meest belangrijke bezienswaardigheden van de stad.

De oorspronkelijk kerk werd gebouwd in 1570 maar de kerk werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en werd herbouwd tussen 1958 en 1981.

 

De grote koepel van de Karmelietenkerk met een hoogte van 42 meter domineert de skyline van de stad, de kerk heeft een mooi interieur en is open voor bezichtiging.

 

Herberg van Castilië

De Sint-Paulus kathedraal in Valletta met de hoge toren naast de Karmelietenkerk domineert ook de skyline van de stad en is gebouwd tussen 1839 en 1844, de entree van de kerk ligt op het Plein van de Onafhankelijkheid.

 

De Herberg van Castilië is oorspronkelijk gebouwd rond 1573 maar gerenoveerd tussen 1741 en 1744 en nu in gebruik als regeringsgebouw. De herberg is gebouwd in Spaanse barok stijl en wordt door de lokale overheid een van de mooiste gebouwen van Malta genoemd.

 

De Herberg van Castilië is afgebeeld op een aantal verschillende Maltese herdenkingsmunten.

 

Upper Barrakka Gardens Valletta

 

Culturele stadsparken in Valletta zijn de Lower Barrakka Gardens en de Upper Barrakka Gardens, het zijn vooral stadstuinen met monumenten en vestingwerken. Vooral vanaf de bovenste Barrakka tuin met de kanonnen die op feestdagen saluutschoten afvuren, is er mooi uitzicht op de Grote haven en de vestingwerken rondom de stad.

 

Grootmeesterspaleis Valletta binnenplaats

 

Sint-Janscokathedraal Valletta

Het Grootmeesterspaleis is gebouwd in 1571 met een mooi interieur met onder andere de Armory gang met fresco’s, de raadzaal en twee binnenplaatsen: de Prins Alfred Courtyard en de Neptunus Courtyard met het standbeeld van Neptunus. Het Grootmeesterspaleis is ook een van de meest bezochte monumenten in Valletta en het grootste gedeelte van het gebouw is open voor bezoekers.

 

De Sint-Janscokathedraal gewijd aan Johannes de Doper is een voormalige kloosterkerk van de Orde van Malta en gebouwd tussen 1573 en 1578. De kerk lijkt van buiten vrij sober maar heeft een bijzonder mooi interieur met kapellen, beroemde schilderijen en wandtapijten.

 

Valletta is een sfeervolle stad voor een vakantie met goede hotels, gezellige terrasjes, veel bezienswaardigheden en een goede uitvalsbasis om de rest van Malta te verkennen. In 2018 is de stad een van de culturele hoofdsteden van Europa met aandacht voor de monumenten maar ook met veel culturele evenementen zoals gratis rondleidingen en festivals.