Werelderfgoed Malta

 

Op Malta zijn nu drie werelderfgoed monumenten (2016), alle drie de inschrijvingen zijn een cultureel erfgoed, op de voorlopige werelderfgoed lijst staan zeven monumenten, deze komen in aanmerking om in de toekomst een erkend werelderfgoed te worden.

Informatie over het werelderfgoed:

 

Cultureel erfgoed Malta

 

Valletta stad, de hoofdstad van Malta is een van de meest geconcentreerde historische gebieden ter wereld, in de vestingstad, een gebied van 56 hectare, liggen 320 monumenten.

 

 

Megalithische tempels van Malta, de tempels zijn gebouwd tussen 3600 -2500 v. Chr. Er liggen twee tempels op Gozo: de tempels van Ggantija. Op Malta liggen de vijf tempels of tempelcomplexen: Flagar Qim en Mnajdra liggen bij het dorp Qrendi in het zuiden van Malta met uitzicht op het eilandje Filfla. Ta’ Flagrat en Skorba liggen in Mgarr in het noordwesten van Malta. De tempel Tarxien ligt bij het dorp Paola in het zuiden van Malta. De tempels worden unieke architectonische meesterwerken genoemd en vallen op door de grote stenen die over het algemeen zijn gebruikt.

 

Hal Saflieni Hypogeum, het hypogeum is een ondergrondse begraafplaats, een enorm bouwwerk uitgegraven rond 2500 v. Chr. Het is een labyrinth van gangen en ovale kamers gebouwd van grote blokken krijtachtig koraalsteen. Het Hal Saflieni hypogeum ligt bij de megalithische tempel Tarxien in het zuiden van Malta.

 

Op de voorlopige werelderfgoed lijst staan onder andere de rotsachtige kust van Dwerja met het beroemde Azure Window op Gozo en de ommuurde stad Mdina op Malta.