Mooiste stranden Kreta

 

Het eiland Kreta in Griekenland heeft veel mooie stranden, een aantal van deze stranden komen elk jaar terug in overzichten van de mooiste Griekse stranden en zelfs in de mooiste stranden van Europa. De top 10 mooiste stranden Kreta met locatie en informatie.

 

Mooiste stranden Kreta top 10

 

Balos

 

1) De Balos Lagune en het Balos strand bij het eilandje Gramvousa in het noordwesten van Kreta, tien kilometer ten noorden van Kissamos. Gramvousa bestaat uit twee eilanden: Imera Gramvousa en Agria Gramvousa. Tussen Imera Gramvousa en het vasteland van Kreta ligt de Balos Lagune, in de lagune ligt Kaap Tigani. Het water in de Balos Lagune heeft schitterende kleurschakeringen en het witte strand bestaat uit koraalzand en schelpenzand.

 

Istro

 

2) Het Istro strand in het oosten van Kreta, twaalf kilometer ten zuiden van Agios Nikolaos.

De vijf stranden rondom Istro in de Mirabello Baai hebben witte zandstranden en kristalhelder water omgeven door groene heuvels.

 

Vai

 

3) Het Vai Palmenstrand ligt in het uiterste oosten van Kreta, 23 kilometer ten oosten van Sitia. Bij het strand Vai ligt het grootste natuurlijke palmenbos van Europa.

 

Koufonisi

 

4) Koufonisi of Lefki is een eiland ten zuidoosten van Kreta bij de ksut van Lasithi. Vanwege de witte zandstranden wordt Koufonisi lokaal meestal Lefki genoemd. De ondiepe baaien bij het eilandje geven de zee schitterende kleurschakeringen van blauw, turkoois tot groen. Op het eiland zijn archeologische opgravingen te zien van Romeinse huizen en een Romeins amfitheater. Vroeger was er op Koufonisi een kwekerij van purperslakken (Murex trunculus) waaruit de uitzonderlijk dure purperen of indigo verfstof werd gehaald. In het archeologisch museum van Sitia is een expositie te zien van het moeilijke procedé waarmee de kleurstof werd gewonnen. Vanwege de onbetaalbaarheid van de paars- blauwe kleurstof werd deze ook wel Koningsblauw genoemd.

 

Matala

 

 

5) Bij het Matala strand in het zuiden van Kreta liggen in de krijtrotsen veel holen, deze werden gebuikt als graven. In de jaren 1960 gebruikten hippies de grotten om in te overnachten. Het Matala strand is in de zomermaanden een druk strand.

 

Preveli

 

 

6) Het Preveli strand en de Preveli Lagune ligt in het zuiden van Kreta, 29 kilometer ten zuiden van Rethymnon. Preveli is een schitterend palmenstrand, mooier en rustiger dan het bekende Vaistrand.

De palmbomen groeien deels in de Kourtaliotiko kloof tot bijna direct aan het strand en met een kano kan men door de kloof peddelen op de rivier Megalo Potamos.

 

Rodakino

 

7) De Rodakino stranden in het zuiden van Kreta met Korakas strand, het zijn afgelegen stranden zonder faciliteiten in een groene omgeving.

 

Plakias

 

8) Plakias aan de zuidkust van Kreta ligt aan het einde van de Kotsifos kloof en de Kourtaliotiko kloof. In de Baai van Plakias ligt een mooi en lang zandstrand met een langzaam in zee aflopende zeebodem. In de directe omgeving liggen de stranden van Souda en Ammoudi.

 

Elafonissi

 

9) Elafonissi is een schiereiland in het uiterste zuidwesten van Kreta, 40 kilometer ten zuiden van Kissamos. Met laag water kan je over een zandbank zo naar het eiland lopen, aan beide kanten van de zandbank ligt een lagune met mooie stranden. Elafonissi is een Natura-2000 gebied, een natuurgebied voor onder andere de zeeschildpad Caretta caretta die hier een aantal nestplaatsen heeft.

 

Falasarna

 

10) Op de weg naar Platanos zo’n vijf kilometer ten zuiden van Kissamos is een afslag naar Falasarna (Phalasarna). Het strand Falasarna ligt in een beschutte baai en strekt zich uit tot de landtong van Kaap Koutri. In 2013 is het Falasarna strand door CNN op de lijst met 100 beste stranden ter wereld geplaatst. De restanten van het oude Phalasarna zijn onder andere: twee torens, een versterkte poort, delen van de oude haven en een altaar. In Kissamos is een archeologisch museum met vondsten uit de omgeving.