Cycladen

 

De Cycladen in Griekenland is een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Centraal in de Cycladen ligt een nagenoeg gelijkbenige driehoek van de eilanden: Syros, Tinos en Mykonos met Delos. De Cycladen zijn genoemd naar de kring, de cyclus, rondom Delos. Het eiland Delos wordt gezien als de mythologische geboorteplaats van Apollo en Artemis.

 

 

Hoofdstad Cycladen

 

Ermoupoli (Ermoupolis) op het Griekse eiland Syros is de hoofdstad van de Cycladen archipel en is nu ook de hoofdstad van de Zuid-Egeïsche Eilanden (administratieve indeling). Ermoupoli is gesticht door vluchtelingen en Griekse revolutionairen na de Griekse revolutie in 1821. De vluchtelingen kwamen in eerste instantie van de eilanden Chios en Psara maar later ook vanuit andere gebieden. Syros was neutraal terrein en stond onder Franse protectie, tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog (1821-1829) was het een veilig toevluchtsoord. De diepe haven en de Franse bescherming maakten het mogelijk dat Ermoupoli een welvarende stad werd en met de commerciële haven het belangrijkste centrum van de Cycladen. De stad werd Ermou Poli genoemd, Stad van Hermes, in de Griekse mythologie god van de handel en de reizigers.

 

 

Ermoupoli werd een wonder van schoonheid en welvaart, een nieuw Griekenland was geboren. De vluchtelingen creëerden een vredige plaats, er werden weeshuizen en armenhuizen opgericht, een goed ziekenhuis, herenhuizen, met marmer bestrate lanen en pleinen, mooi bewerkte kerken en veel scheepswerven. De gloriejaren van de stad hielden stand tot aan de opening van het Kanaal van Korinthe in 1893 en de opkomst van de haven Piraeus bij Athene. Hierna vaarden veel Europese schepen om Syros heen en Piraeus werd de belangrijkste havenplaats.

 

Pherecydes van Syros (zesde eeuw v. Chr.), een filosoof van het eiland Syros, schreef onder andere een verhandeling over de goden. Hierin noemde hij Zeus, die algemeen gezien werd als de koning van de goden, Zas. De hoogste berg op het eiland Naxos wordt nu nog Mount Zas genoemd.

 

 

Cycladen eilanden

 

De Cycladen waren tot aan 2011 een zelfstandig departement maar zijn na de Griekse administratieve herindeling ingedeeld bij het departement Zuid-Egeïsche Eilanden. De Zuid-Egeïsche eilanden bestaan nu uit de Cycladen eilanden en de Dodekanesos eilanden, geografisch en historisch gezien blijven de eilanden de Cycladen genoemd worden.

 

De totale oppervlakte van de Cycladen eilanden is 2.572 vierkante kilometer en er zijn circa 220 eilanden, het merendeel van de kleinere eilanden zijn onbewoond. De belangrijkste eilanden in deze archipel zijn: Amorgos, Anafi, Andros, Antiparos, Delos, Folegandros, Ios, Kea, Kimolos, Kythnos, Milos, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Serifos, Sifnos, Sikinos, Syros en Tinos.

 

 

De Cycladen hebben een mild klimaat en zijn van oorsprong vruchtbare eilanden met producten als olijfolie, wijn en honing. Door droogte en bosbranden zijn niet alle eilanden meer zo groen en toerisme is een belangrijker rol gaan spelen, wel heeft elk eiland nog zijn eigen traditionele karakter. Kenmerkend voor de Cycladen is de Meltemi wind, het is een sterke droge en relatief koele noordenwind in de zomermaanden, de wind waait vanaf het vasteland van Griekenland naar Kreta en kan wel windkracht 7 bereiken. Zeilers moeten bedacht zijn op de Meltemi maar surfers maken graag gebruik van deze wind die in de middag vanaf een uur of vier op z’n sterkst is.

 

Cycladische beschaving

 

De Cycladische beschaving in Griekenland is een bronstijd cultuur van circa 3200 tot 2000 v. Chr. De bewoners waren over het algemeen welvarend en leefden van de landbouw, de zeevaart en de handel. In de kunst waren vooral de marmeren vrouwenfiguren belangrijk en in de architectuur vallen de rechthoekige, vaak wit geschilderde, huizen met platte daken op. Kenmerkend zijn ook de witte kerken met de blauwe daken maar er zijn ook Byzantijnse kerkjes van natuursteen te zien op de Cycladen Eilanden.