Piramides van Stob

De Piramides van Stob in Bulgarije liggen in de provincie Kjoestendil in het westen van Bulgarije, twee kilometer ten oosten van het dorp Stob en twintig kilometer ten westen van het Rilaklooster. De Piramides van Stob of de Stob Piramides is een opmerkelijk natuurverschijnsel, een bijzondere rotsformatie van zandstenen piramides, ook wel aardpiramide genoemd.

Piramides van Stob

 

Het is een geologisch verschijnsel ontstaan door erosie waarbij het zachte gedeelte van de steen wordt uitgesleten door regen, wind en sneeuw. De erosie vormt diepe groeven in de rotsformatie en het hardere gedeelte van de steen blijft over en vormt de piramide of de pijler. Door de invloed van erosie verdwijnen er piramides of ze worden kleiner maar er ontstaan ook weer nieuwe.

 

Kleuren en vorm

 

De zandstenen rotsen hebben mooie kleuren van geel, donkergeel, roodachtig tot roestbruin. De kleuren zijn op z’n mooist bij zonsondergang of zelfs bij maanlicht. De schitterende zandstenen Piramides van Stob is een beschermd natuurgebied met een oppervlakte van 7,4 hectare.

 

Piramides van Stob paddenstoelen

 

De piramides hebben een gemiddelde hoogte van 6 tot 12 meter en hebben verschillende vormen, de meest zijn conisch van vorm. Soms ligt er nog een deksteen op de aardpiramide waardoor deze de vorm van een paddenstoel heeft. De meeste piramides liggen op de zuidelijke helling van de heuvel maar die op de noordelijke helling zijn opvallender.

 

Ecopassage

 

De Stob Piramides zijn bereikbaar via een ecopassage vanuit het dorp Stob. De ecopassage heeft een lengte van 1100 meter naar de eerste groep piramides, de eerste 300 meter is nog bereikbaar met de auto, hierna volgt een wandeling van circa 10 minuten naar het begin van de Stob Piramides. De wandelroute is goed aangegeven maar ligt op vrij ruw terrein, kinderen mogen niet zonder begeleiding de ecopassage lopen. Vanaf boven is er een mooi uitzicht op de Rilavallei en de rivier. In het toeristen informatiecentrum in het dorp Stob kan men vragen om een gids voor de omgeving en er zijn folders met wandelroutes naar de verschillende bezienswaardigheden.

 

 

Legende

 

Er zijn verschillende Bulgaarse legendes over het ontstaan van de Piramides van Stob, een van deze verhalen is dat een bruidspaar op weg was naar de kerk via het pad van Stob om het huwelijk te laten voltrekken. De bruidegom zag zijn aanstaande vrouw tussen de door zonlicht roodgloeiende stenen staan en kon zich niet langer beheersen. Hij probeerde haar te kussen maar werd meteen versteend, hierna werden de bruid en de bruiloftsgasten ook versteend. Sommige stenen hebben namen gekregen vanwege hun vorm, zo zijn er stenen die Samodivas of Vila worden genoemd. Samodivas zijn bos feeën in de Bulgaarse mythologie, etherische maagden met lange haren en vurige ogen, ze leven in bomen of grotten. Andere namen voor sommige van de rotsformaties zijn “de Torens”, “de Hamers”, “het Bruidspaar” of “de Wilde vrouwen”. In de directe omgeving liggen goede en goedkope hotels vanaf 25 euro per nacht.