Akamas

 

Akamas Cyprus

Akamas is een schiereiland in het westen van Cyprus, de landtong en de kaap ligt 40 kilometer ten noorden van Paphos. Het schiereiland is vernoemd naar Theseus, de held van de Trojaanse oorlog en oprichter van de oude stad Soli. Akamas is een bergachtig schiereiland met een oppervlakte van 230 vierkante kilometer en veel mooie stranden rondom de kaap. Op het schiereiland is de film “Akamas” van Panicos Chrysanthou opgenomen, de film gaat over een liefdesrelatie tussen de Turks-Cypriotische Omer en de Grieks-Cypriotsiche Rhodou, ze besluiten om ondanks de protesten te trouwen. De film toont schitterende beelden van de omgeving en is vertoond op een aantal filmfestivals.

 

Baden van Aphrodite

 

Aphrodite wandelpad

De “Baden van Aphrodite” waar de mythische godin Aphrodite zou hebben gebaad ligt iets ten noorden van het Giannaki strand en de plaatsen Latsi en Polis aan de noordkant van het schiereiland Akamas. Het Bad van Aphrodite is een vrij moeilijk bereikbare kleine grot met een natuurlijk zwembad waar volgens de legende Aphrodite en Adonis verliefd werden.

Er is een Adonis wandelpad en een Aphrodite wandelpad met schitterende uitzichten op de Chrysochou Baai.

 

Polis Chrysochous is een kleine en rustige kustplaats cnetraal gelegen in de Chrysochou Baai. In het dorp zijn een aantal accommodaties, goede visrestaurants, twee museums en Polis Chrysochous is een goede uitvalsbasis voor wandelingen in de mooie natuurlijke omgeving. 

 

Natuurgebied Akamas

 

 

Het schiereiland Akamas is een groot natuurgebied maar (nog) geen officieel nationaal park, op het schiereiland zijn veel kloven, kliffen, duinen, dennenbossen, Jeneverbes bossen en maquis (lage mediterrane begroeiing). Op Cyprus komen 128 endemische plantensoorten voor waarvan er 39 zijn gevonden op het schiereiland Akamas, zoals de Cypriotische tulp (Tulipa cypria), Cypriotische cyclaam (Cyclamen cyprium), Cypriotische wolfsmelk (Euphorbia cypria), Cypriotische wegdistel (Onopordum cyprium) en veel soorten orchideeën zoals de Cyprus bijenorchis (Ophrys kotschyi). Cyprus is met het geografische gebied Akamas door het Europees Milieu Agentschap aangewezen als een van de 22 gebieden van endemisme in Europa. Er zijn veel vogels in het natuurgebied, opmerkelijke soorten zijn de Cypriotische dwergooruil (Otus scops cyprius) en de Vale gieren. Een endemische broedvogel is de Cyprusgrasmus (Sylvia melanothorax) en er leven verschillende soorten hagedissen.

 

 

Akamas is een groot ongerept kustgebied en een broedgebied van twee zeeschildpadden: de Onechte karetschildpad (Caretta caretta) en van de zeldzamere Groene schildpad of Soepschildpad (Chelonia midas). Het Lara strand (Laras strand) ook wel het schildpaddenstrand genoemd ligt ten noorden van de plaats Peyia en is een van de nestplaatsen van de Groene schildpad. Het Lara strand is een mooi zandstrand aan kristalhelder water maar vrij moeilijk bereikbaar. In het natuurgebied liggen een aantal kloven zoals de Avakas Kloof met hoge steile kliffen die steeds dichter bij elkaar komen, de Petratis Kloof en de Androlikou Kloof. Bij het dorp Androlikou liggen ook een aantal steengroeven.

 

Peyia

 

Peyia ligt aan de zuidkant van het schiereiland Akamas en 16 kilometer ten noorden van Paphos. Peyia ligt op een heuvel met uitzicht op de Coral Baai (Coral Bay). De Coral Baai heeft een circa 600 meter lang mooi wit zandstrand en het is een Blauwe Vlag strand. Tussen het Lara strand en Peyia ligt hoog in de heuvels het Pikni Bos met schitterende uitzichten, in het bos is een picknickplaats met mogelijkheden om te barbecueën, een kinderspeelplaats en toiletten. De Europese wandelroute E4 loopt onder andere door het Pikni bos, langs de Avakas Kloof en over het Akamas schiereiland, de totale lengte van het lange afstand wandelpad E4 op Cyprus is 539 kilometer.

 

 

Het stadspark Paliomonastiro is een mooi park met indrukwekkende rotsen, een botanische tuin en een kleine kapel. In Peyia ligt ook de Pafos Zoo, een vogel- en dierenpark oorspronkelijk opgezet vanuit een privé vogelverzameling maar inmiddels uitgegroeid tot een dierentuin met circa 1200 dieren waaronder 700 vogels. Pafos Zoo is in de zomermaanden geopend van 09:00 tot 18:00 uur.