Noord-Egeïsche Eilanden

 

De Noord-Egeïsche Eilanden in Griekenland is een van de dertien officiële Griekse regio’s, in de regio liggen de eilanden van de noordoostelijke Egeïsche Zee. De hoofdstad van de regio Noord-Egeïsche Eilanden is de stad Mytilini op het eiland Lesbos en dit is ook de grootste stad van deze regio. Er liggen negen eilanden in de Noord-Egeïsche Eilanden regio, dit zijn: Lesbos, Limnos, Agios Efstratios, Chios, Inousses (Oinousses), Psara, Samos, Ikaria en Fourni met nog wat kleine onbewoonde eilandjes rondom deze eilanden. De totale oppervlakte van de regio is 3.836 vierkante kilometer en het is met bijna 200.000 inwoners de minst bevolkte regio van Griekenland. De eilanden Thassos en Samothraki liggen geografisch gezien wel in deze regio maar administratief liggen ze in de Griekse regio Oost-Macedonië en Thracië.

 

 

De eilanden Lesbos (Lesvos) met een oppervlakte van 1630 vierkante kilometer, Chios met een oppervlakte van 842 vierkante kilometer, Limnos met een oppervlakte van ruim 477 vierkante kilometer en Samos met een oppervlakte van 476 vierkante kilometer zijn de grootste eilanden in deze regio en staan in de top 10 grootste eilanden van Griekenland. De eilanden liggen over een lengte van circa 300 kilometer tussen de westkust van Turkije en het centrale gedeelte van Griekenland maar geografisch gezien het dichtste bij de westkust van Turkije.

 

 

Het meest noordelijk eiland in deze regio is Limnos, hierna volgen van noord naar zuid: Agios Efstrasios, Lesbos, Psara, Chios, Inousses (Oinousses), Samos, Ikaria en Fourni. De eilanden Lesbos, Chios en Samos liggen op korte afstand van de Turkse kust maar het zijn kenmerkende authentieke Griekse eilanden met een Griekse bouwwijze en levensstijl. Unesco werelderfgoed in deze regio zijn het klooster Nea Moni op Chios en de overblijfselen van de oude stad Pythagorion en het Heraion (tempel van Hera) op het Griekse eiland Samos. De mastiek cultuur op het eiland Chios is immaterieel Unesco werelderfgoed en op het eiland Lesbos ligt het Lesvos Global Geopark  met de versteende bomen.

 

 

Thassos, Samos en Chios zijn waarschijnlijk de groenste eilanden in deze regio en de populairste eilanden voor een vakantie vanuit Nederland in de regio zijn: Thassos, Lesbos, Chios en Samos.

 

vakantiebestemmingen
Noord-Egeïsche Eilanden

 

natuur en cultuur
Noord-Egeïsche Eilanden

 

overige informatie