Marsaxlokk

 

Marsaxlokk Malta

Marsaxlokk op het eiland Malta ligt in het zuidoosten op het eiland, 25 kilometer ten zuiden van de stad Valletta. Het is een gezellig traditioneel vissersdorp en staat bekend om de beroemde vissersboten en de dagelijkse markt in de haven. De naam Marsaxlokk is een samenvoeging van het Arabische woord voor haven (marsa) en het Maltese woord voor zuidoost (xlokk). Marsaxlokk is de belangrijkste vissershaven van Malta en de meeste vis van het hele eiland wordt hier door de vissers aan wal gebracht en verhandeld. De meeste vis wordt naar de vismarkt in Valletta gebracht maar elke zondag verkopen de vissers de vis op de kade van Marsaxlokk.

 

Bezienswaardigheden Marsaxlokk

 

Een opvallende bezienswaardigheid in Marsaxlokk zijn de kleurrijke Maltese vissersboten de “Luzzu”, hoewel de traditionele bootjes op heel Malta zijn te zien liggen er hier de meeste voor anker. De Luzzu zijn stevige boten met opvallende heldere kleuren en vaak zijn er ogen op de boot geschilderd. De geschilderde ogen op de boot wordt het Oog van Osiris genoemd en de ogen moeten beschermen tegen de gevaren op zee of meer in het algemeen bescherming bieden tegen ongeluk. In souvenirwinkels is het Oog van Osiris vaak te koop. De heldere kleuren op de boten staan voor: blauw voor de zee, roodbruin voor de aarde, groen voor hoop en geel voor de zon. De Luzzu was in de Fenicische periode uitgerust met zeilen, tegenwoordig zijn het vooral motorbootjes.

 

 

De kerk van Marsaxlokk is de Onze-Lieve-Vrouw van de Heilige Rozenkrans kerk en zij is ook de beschermheilige van de plaats. Elk jaar op 7 oktober is het Feest van de Heilige Rozenkrans, tijdens de festa met veel bezoekers uit de omgeving is er meestal muziek en vuurwerk en zijn veel marktkraampjes met lokale gerechten.

 

Marsaxlokk haven

In de zomermaanden is er elke dag een markt in de haven maar op zondag is de grootste markt met kraampjes verspreid in het hele dorp en de haven, de sfeer lijkt dan wel op een lokale festa, het is vrij druk met veel muziek en kraampjes met eten en drinken maar ook met traditionele producten en souvenirs.

 

fort Marsaxlokk Malta

Tas-Silg is een heuvel met mooi uitzicht op de haven van Marsaxlokk en is gemakkelijk via een korte wandeling of met de bus bereikbaar. Tas-Silg is een archeologische opgraving met de restanten van een megalithische tempel en een nederzetting uit de bronstijd.

 

De forten van Marsaxlokk zijn een keten van forten gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw om de haven van Marsaxlokk te beschermen.

 

De vier forten rondom de haven zijn: het fort Tas-Silg, fort Delimara, fort St. Lucian en fort Benghisa, de forten zijn te bezichtigen en ook de restanten van de artillerie batterijen die hier waren gebouwd.