Comino

 

Comino is een klein eiland in Malta en ligt tussen de eilanden Malta en Gozo in. Het eilandje Comino heeft een oppervlakte van 3,5 vierkante kilometer en slechts drie permanente inwoners. Het rustige eilandje Comino werd al bewoond in de Romeinse tijd maar is niet altijd bewoond geweest. Het is vernoemd naar de zaadjes van de komijn plant, het komijnzaad wordt veel als specerij in de Maltese keuken gebruikt.

 

Comino Malta

Het Comino eiland in Malta is een natuurgebied en een vogelreservaat (IBA), in de zandduinen van de Santa Maria baai groeien onder andere planten of bomen uit de tamariskfamilie en van het geslacht vitex zoals monnikspeper. Op de rest van het eilandje groeit onder andere de aleppoden, oleanders, agave en tijm.

 

Comino is een belangrijk eiland voor veel trekvogels en er zijn jaarlijks circa 50 tot 80 broedparen van de Yelkouanpijlstormvogel (Puffinus yelkouan).

Het eiland heeft sinds 2012 een QualityCoast Gold Award voor duurzame kust.

 

Comino heeft een vrij ruige kustlijn met steile kalkstenen kliffen en veel diepe grotten die vroeger veel gebruikt werden door piraten maar die nu vooral populair zijn om te duiken en te snorkelen. De bekendste bezienswaardigheden op het eiland zijn de Blue Lagoon en de Comino Toren of de Santa Marija Toren.

 

Comino Toren

 

Cominotoren Malta

De Comino Toren is gebouwd in 1618 door de Orde van Malta als uitkijkpost en communicatietoren voor de wachters tussen de eilanden Malta en Gozo. Naast de toren liggen de Comino barakken en de toren is open voor bezichtiging. De Cominotoren is een groot vierkant gebouw met vier hoektorens en een hoogte van zo’n 12 meter, de toren ligt 70 meter boven zeeniveau.

In de film “The Count of Monte Cristo” naar het boek de Graaf van Monte-Cristo van Dumas, is de Santa Marija toren een van de bekende filmlocaties.

 

Blue Lagoon

 

Blue Lagoon Comino

De mooie Blue Lagoon is een baai met een zandbodem en opmerkelijk glashelder water tussen Comino en het rif Cominotto. Het rotseiland Cominotto ligt voor de westkust op een afstand van circa 100 meter.

 

De Blue Lagoon is een ondiepe baai met intense kleuren van het zeewater, vooral als de zon op het water schijnt krijgt het heldere water kleuren van helder blauw tot turkoois. De Blue Lagoon is een populaire bezienswaardigheid en vanaf de eilanden Malta en Gozo gaan er veel excursies naar de baai. De Blue Lagoon was een filmlocatie in de film Swept Away (2002) met Madonna en in de film Troy (2004) met Brad Pitt.

 

 

Vakantie Comino

 

Comino is een rustig eiland voor een vakantie om te wandelen en te zwemmen en een prima uitvalsbasis om Malta te verkennen. Op Comino is een klein bungalowpark, een hotel en restaurant en een camping, vanuit Nederland worden er vakanties aangeboden naar het eilandje.