Kroatië

 

Kroatië of Hrvatska heeft een oppervlakte van 56.542 vierkante kilometer en 4,4 miljoen inwoners, de hoofdstad is Zagreb en de nationale munteenheid is de Kuna. De vlag van Kroatië heeft drie horizontale banen: van boven naar beneden rood, wit, blauw met in het midden van de vlag het wapen van Kroatië.

vlag Kroatie

Kroatië ligt in het zuiden van Europa aan de Adriatische zee tegenover Italië, het land heeft grotendeels een landklimaat en een mediterraan klimaat. De warmste gebieden liggen aan de Adriatische kust en in het achterland. Er zijn in Kroatië veel eilanden en eilandjes, van de ruim 1000 eilanden zijn er echter maar circa 50 Kroatische eilanden permanent bewoond, de twee grootste eilanden zijn Krk en Cres in de Kvarnerregio.

 

Kroatië landschap

 

Kroatie landschap

Kroatië is een groen en heuvelachtig land en ruim een derde van het land is bebost gebied. In het noorden in de regio Midden-Kroatië bij Zagreb en in het oosten in de regio Slavenië met de Pannonische vlakte liggen de grote rivieren de Drau, de Sava, de Kupa en de Donau. De Donau rivier is de op één na langste rivier van Europa en deze loopt in Kroatië door de stad Vukovar in het uiterste oosten van het land en is deel van de grens met Servië. De Kupa rivier is een zijrivier van de Sava en ontspringt in het berggebied Gorski Kotar in de Kvarnerregio. De langste rivier in Kroatië is de Sava, de rivier heeft een totale lengte van 945 kilometer waarvan 562 kilometer in Kroatië ligt, de Sava mondt uit in de Donau. Het hele gebied langs de Adriatische Zee bestaat uit lage bergen, karst landschap, beboste hooglanden en eilanden. De Dinara berg met de bergtop Dinara is de hoogste berg van Kroatië met een hoogte van 1831 meter, de Dinarische Alpen zijn genoemd naar de berg Dinara. De Dinara ligt op de grens met Bosnië en de hoogste top ligt in Bosnië, de Troglav op 1913 meter. Vrana Lake is het grootste meer in Kroatië met een oppervlakte van 30,7 vierkante kilometer en ligt in de Dalamatë regio Zadar. De kustlijn langs de Adriatische Zee in Kroatië heeft een lengte van bijna 1800 kilometer en de kustlijnen van de eilanden hebben een totale lengte van ruim 4000 kilometer, het is de meest grillige kustlijn in het Middellandse zeegebied.

 

Natuurgebieden Kroatië

 

In Kroatië liggen circa 450 beschermde natuurgebieden, waaronder acht Nationale Parken, een geopark, een biosgeerreservaat, vijf Ramsar wetlands en elf Natuurparken. De Nationale Parken zijn: 1) Brijuni met een groot gedeelte van de eilandengroep Brijuni.  2) Kornati met een groot deel van de Kornati eilanden. 3) Het nationale park Krka is een lang smal park en ligt  langs de rivier Krka. 4) Nationaal park Mljet met het noordwesten van het eiland Mljet. 5) Het nationaal park de Plitvice Meren is het eerste opgerichte Nationale Park van Kroatië en het grootste nationale park van het land, tevens een Unesco werelderfgoed. 6) Het park Risnjak ligt in de Kvarnerregio en is deel van de Dinarische Alpen met de bergen Risnjak en Snjeznik en het brongebied van de Kupa rivier. 7) Het nationale park Noordelijke Velebit met een gedeelte van het Noord-Velebit gebergte en 8) nationaal Park Paklenica met een gedeelte van het Zuid-Velebit gebergte. Nagenoeg het hele Velebit gebergte met de Nationale Parken Noordelijke Velebit en Paklenica is een biosfeerreservaat en het land heeft een rijke flora, vooral in het Velebit gebergte waar onder andere edelweiss en orchideeën groeien.

De elf natuurparken zijn 1) Kopacki Rit in het oosten van het land, het is een van de grootste en belangrijkste wetlands in Europa. 2) natuurpark Papuk met grootste berg van de Slavonië regio in het oosten van het land, Papuk is ook een geopark.  3) natuurpark Lonjsko Polje met het grootste beschermde wetland van Kroatië ten oosten van Sisak. 4) Medvednica, ten noorden van Zagreb, ook wel de “berenberg”genoemd. 5) Zumberak gebergte in het noordwesten van het land. 6) Natuurpark Ucka in de Kvarnerregio, 7) natuurpark Velebit met de twee nationale parken Noordelijke Velebit en Paklenica. 8) Natuurpark Vrana met het grote meer is een wetland en een vogelreservaat tussen Zadar en Sibenik, 9) natuurpark Telascica baai met veel kliffen en zeezoogdieren op het eiland Dugi Otok. 10) Biokovo, bergketen langs de Dalamtische kust tussen de rivieren Cetina en Neretva, 11) natuurpark Lastovo op het eiland Lastovo.

 

Regio’s Kroatië

 

regio's Kroatie

Er zijn 20 provincies in Kroatië en de hoofdstad Zagreb, de provincies zijn onderverdeeld in 127 steden en 429 gemeenten. Een handige indeling zijn de vijf of negen regio’s van Kroatië, dit zijn: Slavonië in het noordoosten, Midden-Kroatië met de hoofdstad Zagreb in het noorden, Istrië in het noordwesten, Kvarner en de bergen in het noordwesten van het land en de Dalmatië regio in het zuiden onderverdeeld in de Dalmatië regio Zadar, regio Sibenik, Split en Dubrovnik. De meest belangrijke vakantiebestemmingen liggen in de regio’s Istrië, Kvarner en Dalmatië maar ook Zagreb is een belangrijke toeristische bestemming. Landen zoals Kroatië, Montenegro en Bulgarije worden de laatste jaren steeds meer ontdekt als groene vakantiebestemming vanwege de mooie kusten, het klimaat en de ongerepte natuur. De regio’s van Kroatië zijn afwisselend, zo zijn de regio’s Istrië en Dubrovnik wat drukker dan de Kvarnerregio.

 

Ontdek de vakantiebestemmingen en de natuur en cultuur per regio:

 

regio Istrie Kroatie

 

Istrië heeft een lange kustlijn en sfeervolle stadjes, het schiereiland is de meest bezochte regio van Kroatië.

 

regio Midden-Kroatie

 

Regio Midden-Kroatië met de hoofdstad Zagreb, een van de nieuwe mooiste bestemmingen in Europa.

 

regio Kvarner

 

De Kvarner en bergen regio met de groene longen van Kroatië en de beroemde Plitvicemeren.

 

 
regio Dalmatie Kroatie

 

Dalmatië is een langwerpige regio langs de Adriatische kust met veel  oude steden en de watervallen Krka.

 

regio Dubrovnik

 

Provincie Dubrovnik-Neretva is de meest zuidelijke provincie van Kroatië met de hoofdstad en eilanden.