Kroatië

  

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Kroatië of Hrvatska heeft een oppervlakte van 56.542 vierkante kilometer en 4,4 miljoen inwoners. De nationale munteenheid is de Kuna. De vlag van Kroatie is van boven naar beneden rood, wit, blauw, in het midden staat het wapen van Kroatië.

 vlag Kroatie

 

 

Kroatië is heuvelachtig, in het zuidwesten ligt de lange Dalmatische kustlijn en er zijn ruim 1.100 eilanden in het Dalmatië gebied. Hierop aansluitend ligt de Baai van Kotor, de Dinarische Alpen en Lika. De Pannonische vlakte ligt tussen de rivieren Drava, Donau en Savra. Circa een derde van Kroatië is bebost gebied.

 

 

Natuurgebieden

 

In Kroatië zijn veel natuurgebieden, waaronder acht Nationale Parken en elf Natuurparken. De Nationale Parken zijn: Brijuni, gedeelte van de eilandengroep Brijuni is Nationaal Park. Kornati, een groot deel van de Kornati eilanden is nationaal park. Krka is een een lang smal park, langs de rivier Krka. Mljet, het noordwesten van eiland Mljet is NP. Paklenica, een gedeelte van het Zuid-Velebit gebergte. Plitvicka jezera is het eerste opgerichte Nationale Park van Kroatie en omvat de Plitvice meren. Risnjak ligt in het Dinarische gebergte en omvat het Risnjak en Snjenik gebergte en het brongebied van de Kupa rivier. Sjeverni Velebit, een gedeelte van het Noord-Velebit gebergte. Nagenoeg het hele Velebit gebergte met de Nationale Parken Paklenica en Sjeverni Velebit is een biosfeerreservaat. Kroatië heeft een rijke flora, vooral in het Velebit gebergte waar edelweiss en orchideeën groeien.

 


 

Umag     Porec     Vrsar     Rovinj     Pula   

 

  Motovun     Hum     Rabac

 

Brijuni     Kamenjak     Lim

  

Dubrovnik     Cavtat     Sibenik

 

Brijuni     Kornati     Krka     Plitvice Meren

 

werelderfgoed     praktische info  

 

Vakantie Kroatië 

 

Ecotoerisme  Europa