Gozo

 

Gozo is deel van de eilandengroep Malta en ligt op een klein half uur varen van het eiland Malta. Van de drie bewoonde eilanden is Comine het kleinst, Malta het grootst en Gozo heeft een oppervlakte van 67 vierkante kilometer. Het eiland is wat landelijker en heuvelachtiger dan Malta. De hoofdstad van Gozo is Victoria (Rabat). De vlag van Gozo laat de heuvels en de zee zien.

 

 

De kustlijn van Gozo is rotsachtig met veel baaien en strandjes, het binnenland is groen en heuvelachtig. Er wordt veel aan watersport gedaan, zoals zeilen, snorkelen en duiken tussen de grotten. Gozo en Comino kregen in 2012 van de Coastal & Marine Union (EUCC) een Quality Coast Award, deze erkenning staat voor een duurzame ontwikkeling van een kustgebied, met behoud van de natuurlijke, de culturele en de lokale identiteit.

 

 

Dwejra

 

 

 

De Dwejra Baai ligt in het westen van Gozo, het is een rotsachtige kust. De meest opvallende rots is het “Azure Window”. In deze klif zit een grote open ruimte, een natuurlijke boog (het raam), waardoor je de azuurblauwe zee ziet. Voor de baai van Dwejra ligt de Dwejra toren, als de vlag wappert op de toren is deze open voor bezichtiging.

 

 

Gharb

 

Gharb is één van de oudste dorpen op Gozo en in het gebied zijn verschillende opgravingen. De inwoners staan bekend als ambachtslieden en diverse voorwerpen werden naar Gharb vernoemd zoals de Sikkina ta' l-Gharb, het Gharb mes, een beroemd scherp mes. Andere ambachten uit Gharb : het maken van rieten gebruiksartikelen, slotenmakers, wevers en de lekkerste kaas van Gozo zou de Gharb kaas zijn.

 

 

 

Gharb is ook een bedevaartsoord vanwege de Taz-Zejt (de kapel) en de Ta 'Pinu, het monumentale heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Ta 'Pinu werd gebouwd tussen 1920 en 1931. Binnen in de kerk zijn prachtige beeldhouwwerken van Maltese steen. De kapel en de aangebouwde kathedraal werd een bedevaartsoord nadat verschillende mensen een Maria boodschap op deze plaats hadden ontvangen. Vandaag de dag bedanken mensen van over de hele wereld voor iets waar ze dankbaar voor zijn. Ta 'Pinu ligt op de Ghammar heuvel, waarlangs de kruisweg Via Crucis ligt, een weg met 14 marmeren standbeelden.

 

 

Sarraflu

 

 

 

De hele westkust van Gozo is een groene kust, vanaf Victoria kan men wandelen via Kercem, met uitzicht op het dorp Xlendi, naar Sarraflu. Het Sarraflu Meer, een klein wetland,  ligt tussen de Dwejra Baai en de Xlendi Baai. Het is een vruchtbaar gebied met veel verschillende soorten planten.  

 

Ramla en Calypso

 

 

 

Aan de noordkant van Gozo ligt de Ramla Bay, de Baai van Ramla staat bekend om het rode strand. Vanaf het dorp Xaghra zie je de baai en het strand liggen. Boven de baai ligt de Calypso grot, in deze grot werd volgens het verhaal van Homerus, Odysseus vastgehouden door de nimf Calypso. Het Ramla strand wordt wel het mooiste strand van Gozo genoemd.

 

 

Megalithische tempels van Malta

 

Op de eilandengroep Malta liggen de “Megalithische tempels van Malta”, twee van deze tempels liggen op Gozo. Ze liggen op een heuvel bij de plaats Xaghra. De twee tempels van Ggantija op Gozo zijn bekend om hun gigantische Bronstijd structuren. Door deze grote megalieten dachten de inwoners dat de tempels alleen door reuzen gebouwd konden zijn. De tempels van Ggantija stammen uit het Ggantija tijperk van 3000 tot 2200 jaar v. Chr. één van de belangrijkste periodes van de Maltese Bronstijd. De zuidelijke tempel is de oudste tempel.

 


  

Malta en Gozo:     vliegvakantie     reisgidsen     groepsreizen

 

Ecotoerisme  Europa