Portugal

  

De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Portugal of Portuguesa heeft een oppervlakte van 92.072 vierkante kilometer en 10,6 miljoen inwoners. De vlag van Portugal bestaat uit een groen en een rood vlak en het wapen van Portugal. Het rood staat symbool voor diegene die stierven tijdens verdediging van het land en het groen staat voor hoop.

 

 vlag Portugal

  

 

 

Portugal heeft een gevarieerd landschap: het zuiden van het land is een bosrijk gebied, het noorden en midden is bergachtig vooral ten noorden van de Taag rivier. Het zuidwesten met plaatsen als Albufeira en Lagos in het district de Algarve of Faro is een mooie kuststreek met schitterende rotsformaties en veel stranden. Madeira en de Azoren zijn vulkanische eilanden. De hoogste berg van Portugal ligt in de Azoren archipel, het is de Ponta do Pico met een hoogte van 2351 meter op het vulkanische eiland Pico. Het hoogste punt op het vasteland van Portugal is Torre met een hoogte van 1993 meter, deze bergpiek ligt in de Serra da Estrela, de grootste bergketen van het land. Op de Torre staat een oude stenen toren en een deel van het berggebied Serra da Estrela is een natuurpark. Portugal grenst alleen aan buurland Spanje, de totale kustlijn van Portugal heeft een lengte van 1793 kilometer. Het vasteland van Portugal heeft een mediterraan klimaat, de Madeira en Azoren eilanden hebben een subtropisch klimaat. In het noorden van het land is het wat koeler en vochtiger, het zuiden van het land is warmer en droger.

 

 

Natuurgebieden

 

Er zijn veel natuurgebieden in Portugal met een beschermde status, de gebieden worden meestal onderverdeeld in natuurparken, natuurreservaten, beschermde landschappen en natuurmonumenten. In het noordwesten van Portugal ligt het enige Nationale Park van het land, het is een bergachtig gebied met een grotendeels ongerepte natuur en schitterende landschappen. Het natuurpark Douro international in het noordoosten heeft een schilderachtig landschap en een beschermde flora en fauna. Een gedeelte van 246 vierkante kilometer van de wijnregio Alto Douro is werelderfgoed. Het hoofdproduct van de regio Alto Douro, de port, is wereldberoemd om zijn kwaliteit, het cultuurlandschap met de vele wijngaardterrassen is in de loop van eeuwen aangelegd. Het historisch centrum van Porto ligt aan de noordelijke oever van de Douro rivier. Er zijn in Portugal veertien culturele werelderfgoed monumenten waarvan twee in Lissabon en het culturele landschap van Sintra op korte afstand van de hoofdstad. Het Laurisilva bos op Madeira is het enige natuurlijke werelderfgoed van Portugal.   

 


 

Portugal:   Lissabon    Sintra     Porto    Coimbra    Peneda Geres   

 

Madeira     vakantie Madeira

 

werelderfgoed     praktische info

 

  mooiste stranden    vakantie Portugal

 

Ecotoerisme  Europa