Valldemossa

 

Valdemossa

Valldemossa op Majorca in Spanje ligt in een vallei op een hoogte van 436 meter in het Sierra de Tramuntana gebergte in het noordwesten op het eiland, 20 kilometer ten noorden van Palma de Mallorca. De stad heeft circa 2000 inwoners en zeven kilometer ten westen van de stad ligt Port de Valldemossa, ten noorden ligt het dorp Deia en Son Marroig.

 

Valldemossa en Deia liggen in een mooie groene omgeving en er zijn veel bronnen, het is een mooie omgeving om te wandelen, fietsen of voor een bergbeklimming. Valldemossa is bekend geworden door het verblijf van de Poolse componist Frederik Chopin en de Franse schrijfster George Sand maar ook door de schrijver en filosoof Ramon Llull en de Oostenrijkse aartshertog Ludwig Salvator, een reiziger en culturele schrijver. De omgeving heeft altijd al beroemde schrijvers, musici en kunstenaars aangetrokken.

 

Valldemossa kerk
Catalina Tomas kapel

Valldemossa is een bijzonder sfeervolle kleine stad met steile en smalle straatjes, winkels en restaurants. Het is ook de geboorteplaats van de heilige Catalina Tomas, elk jaar op 27 en 28 juli is er een groot feest ter ere van Santa Catalina. Haar geboortehuis is nu een kapel met een standbeeld.

 

Valldemossa Charterhouse

 

Valldemossa Charterhouse

Het Valldemossa Charterhouse of het Cartuja de Valldemossa ligt op een hoogte van 400 meter in het Sierra de Tramuntana gebergte en is oorspronkelijk gebouwd als een Koninklijke residentie, het paleis van koning Sancho aan het begin van de veertiende eeuw. Vanaf 1399 tot 1835 was het een kartuizer klooster. Het klooster is nu een museum maar de belangrijkste kerk van het klooster is nog steeds in gebruik. Bezienswaardigheden zijn de kerk, gebouwd in 1446, de oude bibliotheek, apotheek, eetkamer, kloostercellen en de mooie tuin. De kloostercellen waar Chopin en Sand in de winter van 1838 en 1839 verbleven zijn ook nog steeds te bezichtigen en elk jaar in augustus is er een Chopin festival. George Sand schreef het boek “A Winter in Mallorca”.

 

Son Marroig

 

 

Son Marroig ligt aan de kust bij Deia, zeven kilometer ten noorden van Valldemossa. Ludwig Salvator van Oostenrijk vestigde zich op Majorca, zijn belangrijkste huis was in Son Marroig. De aartshertog produceerde het werk: “De Balearen in woord en beeld”, een werk van ruim 6000 pagina’s met gedichten en een fascinerende beschrijving van het landschap, dieren, planten, folklore en geschiedenis van de Balearen. Hij werd voor zijn werk onderscheiden met de gouden medaille van de Parijse Wereldtentoonstelling van 1878. Hij noemde Valldemossa een plaats van uitzonderlijke schoonheid.

 

Mirador de Son Marroig

 

Het herenhuis is nu een museum en er is een schitterend uitzicht op de kust en het schiereiland Sa Foradada. De Mirador de Son Marroig op het landgoed van de aartshertog is een tempel van marmer met acht Ionische zuilen.

 

Deia

 

Deia

Deia ligt negen kilometer ten noorden van Valldemossa en is bereikbaar via de doorgaande weg naar Soller maar ook via de Dry Stone Trail. De Ruta de Pedra en Sec of de Route Dry Stone is het Lange Afstand Wandelpad de GR-221 met een lengte van 167 kilometer. Deia of Deya is een bergdorp op een hoogte van 194 meter aan de voet van de berg Puig del Teix. Deia wordt wel het kunstenaarsdorp van Majorca genoemd, er zijn circa 850 inwoners waaronder veel kunstenaars of schrijvers van buitenlandse afkomst.

 

Route Dry Stone
kunstenaarsdorp Majora

Bekende personen die het dorp hebben bezocht of er korte of langere tijd woonden zijn onder andere: Anaïs Nin, Robert Graves, Ava Gardner, Robert Wyatt, Andrew Lloyd Webber en Kevin Ayers die het album “Deia…vu” op Majorca opnam met Spaanse musici. Mick Jagger, Mark Knopfler en Mike Oldfield verbleven in Deia en acteur Pierce Brosnan heeft er een huis. Deia ligt in een mooie en bijzondere vruchtbare streek met onder andere eikenbossen, olijfboomgaarden, sinaasappelbomen en wijngaarden.

 

vakantie Majorca