Rode vos

 

De vos (Vulpes vulpes), of Rode vos genoemd, is een roofdier en komt in heel Europa voor.  

 

 

Uiterlijke kenmerken

 

De Rode vos heeft een dichte vacht, op de rug zijn de kleuren van geelrood tot roodbruin en op de buik lichtgrijs tot wit. De staart is een pluimstaart en heeft vaak een witte punt. De snuit is slank en de oren van de vos staan rechtop. Een pasgeboren vos is grijs van kleur. De kop-romp lengte is 50 tot 90 cm, de staartlengte 30 tot 50 cm. en de schouderhoogte 35 tot 45 cm. een volwassen vos weegt zeven tot tien kilo.

 

Leefwijze

 

De vos leeft het meest in buitengebieden tot boven de boomgrens. Het dier is vooral bij schemer en in de nacht actief en gaat dan op jacht. In ongerepte natuurgebieden jaagt de vos echter ook wel overdag. Buiten de paartijd leeft de vos solitair en gaat dus ook alleen op jacht. Het dier zet wel geurvlaggen uit en staat hiermee in contact met andere vossen. De Rode vos is een alleseter, het basisvoedsel bestaat vooral uit allerlei soorten muizen. Verder worden er ook andere kleine zoogdieren, vogels, insecten en fruit, vooral bessen gegeten. De natuurlijke vijanden van de vos zijn onder andere de adelaar, de wolf en de goudjakhals.  

 

 

Welpen

 

In de paartijd leeft de vos in paren, de jonge vossen worden in een hol geboren dat de vos zelf gegraven heeft of van bv van een das heeft overgenomen. De draagtijd van het vrouwtje is circa 52 dagen, hierna worden er vijf tot maximaal tien welpen geboren.  De welpen worden zeven tot negen weken gezoogd en na zo’n vier maanden zijn de welpen al zelfstandig, na tien maanden zijn ze geslachtsrijp.

 

Geluid

 

De vos maakt veel verschillende geluiden, van een soort bijna fluitend vogelgeluid tot een schurende of schelle blaf, in de paartijd maakt de Rode vos een soort van krijsend geblaf en vechtende vossen produceren ook een krijsend geluid. Bij sommige geluiden doet het denken aan een schorre kraai of pauw. Voor veel mensen is het geluid nogal angstaanjagend en reden waarom mensen vooral in de nacht niet meer in de bossen durfden te komen.  geluid van een vos

 

 


 natuur Europa

Ecotoerisme  Europa