Wereldboekenstad

 

Wereldboekenstad of World Book Capital van Unesco is een titel en erkenning die gegeven wordt aan een stad vanwege de kwaliteit van het uitgeven van boeken, de promotie van boeken en het bevorderen van lezen in een stad. De titel Wereldboekenstad is een jaar geldig en loopt van 23 april tot en met 22 april. Bij de opening op 23 april van het jaar van de gekozen wereldboekenstad zijn er veel evenementen in deze stad en het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd om het lezen van boeken te promoten.

 

Wereldboekendag

 

Wereldboekendag of de World Book and Copyright Day is elk jaar op 23 april en bestaat sinds 1996. De benoeming van een jaarlijkse wereldboekenstad is ontstaan uit de jaarlijkse wereldboekendag. Het leek Unesco een goed idee om hier de titel Wereldboekenstad aan te verbinden. De eerst stad die deze titel en erkenning kreeg was Madrid in 2001. Het promoten van boeken en het stimuleren van lezen werd in Madrid een succes, vanaf dit jaar werd besloten om elk jaar een stad de titel Wereldboekenstad te geven. Deze titel is een jaar geldig, vanaf Wereld Boeken Dag op 23 april tot en met 22 april in het volgende jaar. Het is vooral een eretitel, er is geen geldprijs aan verbonden.

In het Verenigd Koninkrijk wordt de Wereldboekendag elk jaar gehouden op de eerste donderdag van maart.

 

Wereldboeken steden

 

De titel Wereldboek Stad wordt ruim van te voren gegeven zodat een stad zich kan voorbereiden op een goed boekenjaar. Waarbij het uitgeven en de promotie van boeken belangrijk is maar ook vooral het bevorderen van het lezen van boeken. De criteria van Unesco om een stad de gewilde titel te geven zijn onder andere: 1) de mate van deelname op alle niveaus, van lokaal tot internationaal. 2) De omvang en de kwaliteit van de voorgestelde activiteiten en de mate waarin schrijvers, boeken, uitgevers, boekhandelaren en bibliotheken bij de activiteiten worden betrokken. 3) Het potentiële effect van het voorgestelde boekenprogramma. 4) de mate waarin het programma aansluit bij de vrijheid van meningsuiting, opgenomen in de Universele verklaring van de Rechten van de Mens.

 

 

In Jerevan in Armenië bijvoorbeeld werd in het Wereldboekstad jaar in 2012 ook gevierd dat het eerste boek in de Armeense taal 500 jaar eerder werd gedrukt. Het eerste boek in de Armeense taal werd in Venetië gedrukt. In de tentoonstelling: “De diaspora van het Armeense boek 1512 – 2012”, was ook te zien dat Nederland een grote rol speelde in de boekdrukkunst van boeken in de Armeense taal.

 

 

De wereldboekensteden vanaf de start in 2001 tot en met nu in 2016 zijn: 2001 Madrid (Spanje), 2002 Alexandrië (Egypte), 2003 New Delhi (India), 2004 Antwerpen (België), 2005 Montreal (Canada), 2006 Turijn (Italië), 2007 Bogota (Brazilië), 2008 Amsterdam (Nederland), 2009 Beiroet (Libanon), 2010 Ljubljana (Slovenië), 2011 Buenos Aires (Argentinië), 2012  Jerevan (Armenië), 2013 Bangkok (Thailand), 2014 Port Harcourt (Nigeria), 2015 Incheon (Zuid-Korea) en 2016 Wroclaw (Polen). Wroclaw in Polen was in 2016 niet alleen Wereldboekenstad maar ook samen met San Sebastian Culturele Hoofdstad van Europa.

In 2017 was Conakry in Guinee wereldboekenstad van het jaar, in 2018 Athene, in 2019 Sharjah in de Verenigde Arabische Emiraten en in 2020 wordt Kuala Lumpur de nieuwe wereldboekenstad van het jaar.