Grand Site de France

 

De Grand Site de France is een exclusief label in Frankrijk en wordt toegekend aan bijzonder mooie gebieden met een beleid van duurzame ontwikkeling zoals het actief beheren van het landschap en het natuurgebied of bezienswaardigheid en de directe omgeving aantrekkelijk maken en houden voor bezoekers. Het label Grand Site de France wordt toegekend door het Franse ministerie van Ecologie, Duurzame ontwikkeling en Energie.

 

 

Er zijn in Frankrijk nu zeventien gebieden met het label Grand Site de France (2019) :

Dit zijn onder andere de bezienswaardigheden:

 

1) De Aven d’Orgnac, een druipsteengrot bij Orgnac-l’Aven in het departement Ardeche in de regio Rhone-Alpes. Drie kamers van de grotten zijn open voor publiek en er is een prehistorisch museum.

 

2) De Montagne Sainte-Victoire, een kalksteenmassief in het zuiden van Frankrijk in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Het gebied met verschillende soorten vegetatie wordt gezien als een paradijs voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers.

 

 

3) Pointe du Raz is een kaap ten zuidwesten van Finistere in de regio Bretagne. Het is een van de meest karakteristieke plaatsen aan de granieten kust van Bretagne. Rondom de legendarische kaap is veel heide vegetatie en een groot strand in de Trepasses Baai (Bay of Souls).

 

4) Pont du Gard , een Romeins aquaduct uitgebouwd tot brug in de regio Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk.

 

5) Bibracte een historische stad, Keltische vestingstad in de bergstreek Morvan in Bourgondië.

 

6) Puy de Dome, slapende vulkaan in het Centraal Massief berggebied, een van de meest bezochte plaatsen in de regio Auvergne en een favoriet gebied voor paragliding.

 

7) Het Marais Poitevin in het departement Vendee in de regio Poitou-Charentes. De moerassen hebben de bijnaam het “Groene Venetië” en liggen in een regionaal natuurgebied.

 

8) Saint-Guilhem-le-Desert en kloven van Herault in het departement Herault in de regio Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk met de Abdij en de Grotte de Glamouse. Het is een Grand Site en een “Les Plus Beaux Villages”, Mooiste dorpen van Frankrijk.

 

9) Deux Caps, de twee kapen Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez bij het Nauw van Calais (Straat van Dover) aan de opaalkust in de regio Nord-Pas-de-Calais in het noorden van Frankrijk.

 

10) De Sommebaai , vogelrijk natuurgebied met gevarieerde landschappen.

 

11) Massif di Canigou, bergmassief in de Pyreneeën met als bijnaam “De heilige berg van de Franse Catalanen”. Er is een netwerk van wandelpaden, mountainbike routes en ruiterpaden.

 

12) Puy Mary – Cantal vulkaan, vulkanische berg met een hoogte van 1783 meter in het Cantalgebergte in het Centraal Massief in Midden-Frankrijk. Restanten van de grootste stratovulkaan van Europa gelegen in het Regionaal Natuurpark Auvergne Vulkanen.

 

 

13) Roche de Solutre, Rots van Solutre, kalksteen helling met uitzicht op de gemeente Solutré-Pouilly in de regio Bourgondië. De rots is een prehistorische vindplaats en wordt gezien als een zeldzaam geologisch fenomeen specifiek voor deze regio. In de omgeving zijn veel wijngaarden en President Mitterand beklom regelmatig de rots van Solutre.

 

14) Camargue gardoise of Petite Camargue, moerasgebied in de Rhonedelta, regionaal park, Ramsar wetland en een gedeelte van het biosfeerreservaat Camargue.

 

Naast het Label Grand Site de France is er ook het Netwerk Grands Sites de France (Reseau des Grands Sites), in het netwerk zijn circa 40 bezienswaardige landschappen opgenomen, zoals de Gorges du Verdon . Met een voldoende duurzame ontwikkeling zullen deze “Grote gebieden” ook het label Grand Site krijgen.