Naxos

 

Naxos is een van de Cycladen Eilanden in Griekenland en ligt in de Egeïsche Zee ten oosten van het eiland Paros en ten zuiden van het eiland Mikonos. Naxos heeft een oppervlakte van 448 vierkante kilometer, het is een bergachtig eiland met als hoogste top de berg Zas met een hoogte van 1004 meter. Volgens de Griekse mythologie groeide de jonge Zeus op in een grot op berg Zas, Mount Zas kan beklommen worden, op de top ligt het heiligdom van Zeus. Langs de kust liggen duinen en lange stranden en het binnenland is relatief groen en vruchtbaar. Er zijn een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden en Naxos staat van oudsher bekend om de goede kwaliteit marmer en er zijn veel oude marmergroeven.

 

Naxos-stad

 

Naxos-stad is de hoofdstad en ligt in het westen van het eiland Naxos, er is een haven met een wandelboulevard en een plein met cafés en restaurants. Rondom de stad liggen een aantal stranden, bij het Agios Georgios strand zijn een aantal nachtclubs die regelmatig strandfeesten organiseren. Vanaf het plein lopen er verschillende straatjes naar de oude binnenstad die op een heuvel is gebouwd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de burchtwijk Kastro en de tempelpoort Portara.

 

De burcht Kastro werd gebouwd in opdracht van de Venetiaanse edelman Sanudo, een van de oorspronkelijke wachttorens is nog vrijwel intact. Op het hoogste punt van de burchtheuvel staan een kathedraal, een voormalig klooster en het archeologisch museum. In de wijk Grotta ligt de orthodoxe kathedraal Zoodochos Pigi (levensbron) gebouwd tussen 1780 en 1787 en in de kerk zijn mooie iconen te zien.

 

Rond het jaar 530 v. Chr. waren de eilandbewoners van plan om een grote tempel voor Apollo te bouwen, de tempel zou gebouwd worden van het Naxos-marmer maar werd na het einde van de regeerperiode van Lygdamis nooit afgebouwd. Portara is de onvoltooide tempelpoort met een hoogte van 5,95 meter en een breedte van 3,65 meter. Bij Livadi ligt de archeologische opgraving van het Heiligdom van Iria, een oud tempelcomplex.

 

Stelida

 

Stelida ligt vijf kilometer ten zuiden van Naxos-stad, het is een kleine en sfeervolle plaats op een lage heuvel gebouwd met schitterend uitzicht op de baai en Naxos-stad. Er zijn een aantal hotels, restaurants, watersportverhuur en een supermarkt.

 

Agios Prokopios

 

Grenzend aan Stelida en Agia Anna ligt het mooie Agios Prokopios strand, het is een zandstrand van ruim een kilometer in een omgeving met lage duinen. Een gedeelte van het strand is georganiseerd met ligbedden, parasols en watersportmogelijkheden. Het tweede deel van het strand is rustig en ongerept en het hele strand ligt in een baai met weinig wind en loopt langzaam af in zee

 

Agia Anna

 

Agia Anna ligt zeven kilometer ten zuiden van Naxos-stad, het is een gezellige plaats met een mooi zandstrand, hotels, kleinschalige appartementen en goede visrestaurants. Het 800 meter lange Agia Anna strand en het Agios Prokopios strand worden gezien als de mooiste stranden van Naxos. Ten zuiden van Agia Anna voorbij het Plakastrand ligt het lange en afgelegen Mikri Vigla strand, het is een van de beste stranden op Naxos om te windsurfen of kitesurfen.

 

Tempel van Demeter

 

Naxos is een mooi eiland om te verkennen, bezienswaardigheden in het binnenland zijn onder andere twee liggende Kouros standbeelden in Flerio bij Melanos en Apollonas. Een kouros standbeeld is meestal een naakte jongeling. De Kouros van Appolonas is de grootste met een lengte van 10,70 meter en ligt in een marmergroeve.

 

 

De Tempel van Demeter ligt bij het dorp Sangri, 15 kilometer ten zuidoosten van Agios Prokopios. De Tempel van Demeter op Naxos is gebouwd rond het jaar 530 v. Chr. met de beste kwaliteit marmer van het eiland. De tempel is pas vrij recent opgegraven toen bleek dat veel delen van de tempel nog intact waren, het is nu mogelijk om de basisvorm van de tempel te zien. De tempel is gebouwd in klassieke stijl en ligt in een mooie omgeving.

 

Ano Potamia

 

Een mooie wandelomgeving zijn de drie Potamia dorpen, negen kilometer ten zuidoosten van Naxos-stad. De naam van de dorpen is afgeleid van de rivier die door de drie bergdorpen Ano Potamia, Mesi Potamia en Kato Potamia loopt. De drie dorpen liggen op een heuvel in een mooie groene omgeving, er zijn ruines te zien van Venetiaanse torens (pyrgi), windmolens, een watermolen en waterbronnen.

 

Koronos

 

De tweede hoge berg op Naxos, na Mount Zas, is de Mount Koronion of de berg Koronos met een hoogte van 999 meter. De top van de Koronos is de Mavrovouni, deze is bereikbaar via een onverharde weg. Op de hellingen liggen terrassen met wijngaarden en op de vruchtbare berghellingen liggen de dorpen Keramoti, Koronos, Skado en Mesi.

 

Het dorp Koronos op een hoogte van 540 meter wordt gezien als een van de mooiste bergdorpen van Naxos. Het is een pittoresk dorp met geplaveide straatjes, huizen met felgekleurde deuren, de Agia Marina kerk, het kleine plein met enkele cafés en met uitzicht op de druivenranken in de vallei. Het dorp is vermoedelijk genoemd naar Koronis, een van de drie nimfen die zorgde voor Dionysos in de Griekse mythologie.

 

Vakantie Naxos

 

Naxos is een mooi eiland voor een vakantie in Griekenland met goede zandstranden, pittoreske dorpen, groene valleien om te wandelen en een aantal opmerkelijke bezienswaardigheden. Het eiland heeft veel te bieden voor een volledige vakantie maar kan ook bezocht worden in combinatie met andere eilanden.