Nationaal Park Bukk

 

Het Nationaal Park Bükk ligt in het noorden van Hongarije tussen de plaatsen Miskolc en Eger, circa 60 kilometer ten zuiden van het nationaal park Aggtelek.

 

Het natuurgebied heeft een oppervlakte van 43.168 hectare en ligt centraal in het Bükk-gebergte, het hoogste karstgebergte van Hongarije. De naam Bukk is afgeleid van het Hongaarse woord voor beuk, de meest voorkomende boomsoort in het gebergte.

 

In het Nationaal Park Bükk ligt op een hoogte van 800 tot 900 meter de mooiste hoogvlakte van Hongarije. De hoogvlakte heeft een lengte van 20 kilometer en een breedte van bijna acht kilometer. Langs de randen liggen steile kalkrotsen en het plateau is begroeid met beukenbossen afgewisseld met graslanden.

 

De hoogste berg in het natuurgebied is de Istallosko met een hoogte van 959 meter. Vlak onder de top van de berg ontspringt uit verschillende bronnen de beek Szalajka en ligt de vallei Szalajka-volgy. In de zomermaanden rijdt er een boemeltrein door de vallei. Vanuit Szilvasvarad is er ook een mooie wandelroute door de vallei.

 

In het kristalheldere water van de Szalajka zit veel kalk dat zich op de bodem afzet, hierdoor zijn in de loop van eeuwen grote dammen van kalktuf ontstaan.  

 

Grotten

 

In het nationale park zijn ruim 50 beschermde grotten, twee van deze grotten zijn open voor publiek: de Anna-grot en de Istvan-grot, ook wel Istvan-lapa of St. Stefanus-grot genoemd. De Isvtan-grot was tot nu toe de diepste grot van Hongarije maar in 2014 is er een diepere grot ontdekt. De Banyasz-grot met een diepte van 275 meter is nu de diepste grot van Hongarije en ligt eveneens in het Bükk-gebergte.

 

In de prehistorie werden sommige van deze grotten zoals de Istallosko-grot bewoond, archeologen hebben gereedschappen en skeletten van neanderthalers gevonden. Met een lokale gids kan er een tocht worden gemaakt naar de grotten waar de holbewoners van de Bukk-cultuur leefden.

 

Koraalzwam

 

 

In het bos groeit veel koraalzwam ook wel koraal paddenstoel genoemd. De Fraaie koraalzwam (Ramaria formosa) is een giftige zwam met een oranje / roze kleur op een korte witte stam. De Witte koraalzwam (Clavulina coralloides) is wit tot crèmekleurig en komt vaak in groepen voor. De donkergele tot oranje Beukenkoraalzwam (Ramaria fagetorum) is een zeldzame koraalzwam maar toch regelmatig te vinden in het Bukkbos.

 

Andere soorten paddenstoelen die in het beukenbos te zien zijn is bv de Paarse pronkridder (Calocybe ionides) en de eetbare Judasoor (Auricularia aurucularia judae).

 

In de plaats Eger is het hoofdkantoor en informatiecentrum van het nationale park. Elk jaar is er in Hongarije de Hongaarse Nationale Parken Week met veel leuke activiteiten, ook speciaal voor kinderen, om de natuur te beleven.