Nationaal Park Thingvellir

 

Nationaal Park Thingvellir in IJsland heeft een oppervlakte van 237 vierkante kilometer en ligt in het zuidwesten van IJsland, 40 kilometer ten oosten van Reykjavik. Thingvellir of Pingvellir wordt geschreven als Þingvellir, het Þing, in het Nederlands Ding, staat voor rechtspraak, een volksvergadering die in de Germaanse tijd als rechtbank fungeerde. De term “kort geding” zou van deze rechtspraak afgeleid zijn.

 

 

 

Althing

 

In het nationaal park Thingvellir werd in 930 het Althing (Alþing) opgericht, het Alþing is nu nog steeds de naam van het IJslandse parlement. Het Althing in Thingvellir was een verbond van vrije mannen en wetshandhavers en bleef in functie tot 1798, in 1800 verhuisde het Althing naar Reykjavik.

 

 

 

Thingvellir is hierdoor een belangrijke historische plaats waar nog steeds historische gebeurtenissen worden gevierd zoals in 1944 de onafhankelijkheid van IJsland en in 2000 het 1000-jarige Christendom van IJsland.

 

 

Het Nationaal Park Thingvellir werd opgericht in 1930 ter ere van het 1000-jarige bestaan van Althing en is sinds die tijd het beschermde nationale heiligdom van alle IJslanders, Thingvellir is nu ook een werelderfgoed. Na het accepteren van het Christendom in IJsland in het jaar 1000 werd er een kerk gebouwd in Thingvellir. De kerk is vanaf half mei tot september dagelijks geopend van 09:00 tot 17:00 uur.

 

 

De Althing werd gehouden op de Logberg, de Wetrots in de riftvallei Thingvallavatn (þingvallavatn), een riftvallei is een vallei ontstaan door een rift of breuklijn.

 

 

Hakid is bereikbaar via een wandelpad, bij Hakid ligt een brug en het is een observatiepunt met het beste uitzicht op de riftvallei en het meer.

 

Thingvallavatn

 

De Thingvallavatn is het grootste natuurlijke meer van IJsland en heeft een oppervlakte van 84 vierkante kilometer, een gedeelte van het meer ligt binnen de grenzen van het park. Aan de noordelijke oever van het meer werd in 930 het Althing opgericht. Het Thingvallavatn heeft een vulkanische oorsprong en water van onder het met gras begroeide lavaveld stroomt het meer in. Het is een zoetwatermeer met een gemiddelde diepte van 34 meter en een maximale diepte van 114 meter. Langs de oevers van het meer groeit gevarieerde vegetatie, in totaal zijn er circa 160 plantensoorten in het natuurgebied. In het meer zwemmen veel zalmsoorten en de beekforel.

 

Oxarafoss

 

De Oxara rivier heeft een lengte van 17 kilometer, de rivier ontspringt bij de vulkaan Botnssulur en stroomt door het Oxara dal naar Thingvellir en via de waterval Oxarafoss naar een kloof. In de kloof liggen verschillende eilandjes en bekkens, de Oxara rivier mondt uit in het meer Thingvallavatn. De Oxarafoss waterval heeft een hoogte van 20 meter en is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in het nationale park. In de winter bevriest de Oxarafoss gedeeltelijk.

 

Activiteiten

 

Er zijn verschillende activiteiten mogelijk in het nationale park Thingvellir. Er zijn goede wandelpaden en paardrijden is toegestaan op sommige oude ruiterpaden. Duiken kan in de twee ondergrondse riften Silfra en Daviosgja, het water is bijzonder helder. Duikers moeten akkoord gaan met de regels van het park en mogen niet alleen duiken. Het visseizoen is van 1 mei tot 15 september, toestemming om te vissen en te duiken is verkrijgbaar in het informatie centrum in Leirar. De twee toegestane plaatsen om te kamperen in het nationale park zijn Leirar en Vatnskot.