Diamante

 

Diamante is een kustplaats in Italië aan de Tyrreense zee in de regio Calabrië en is centraal gelegen aan de Riviera dei Cedri. Deze Rivièra is genoemd naar de sukadebomen, in het Italiaans Cedro of cedri voor meervoud, die hier in het berggebied achter de kust groeien. De meest voorkomende soort in Calabrië is de Citrus medica Diamante, in het Italiaans de Cedro liscio Diamante. De sukadeboom geeft een grote geurige citrusvrucht, het sap van de vrucht wordt gebruikt in het Italiaanse drankje Cedrata en van het vruchtvlees wordt wel sukade gemaakt. Diamante heeft een mooie ligging aan de kust en ligt vijftien kilometer ten zuiden van Scalea en drie kilometer ten zuiden van Cirella met voor de kust het gelijknamige eilandje.

 

Bezienswaardigheden Diamante

 

De Lungomare Vecchio Diamante ligt aan de waterkant op een klif boven de haven, het is een populair wandelgebied met mooi uitzicht op de zee, bootjes, rotsen en een groot deel van de kustlijn.

 

De muurschilderingen van Diamante zijn een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad, in de meeste straatjes van de stad zijn muurschilderingen aangebracht. De ruim 150 kunstwerken zijn geschilderd door veel bekende kunstenaars en schrijvers en zij zijn de stad de Parel van de Tyrreense Zee gaan noemen.

 

De chiesa dell’Immacolata Concezione of de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis ligt in het centrum van de stad en is gebouwd in de zeventiende eeuw. In 1954 is het interieur gerestaureerd en zijn er nieuwe fresco’s geschilderd.

 

Lokale producten van de stad zijn likeur van de sukadebomen of een zoetzure frisdrank van de vrucht van de boom of sukade verwerkt in zowel hartige als zoete gerechten.

Een ander bekend product van de regio is de Spaanse peper en elk jaar in de eerste week van september is er het Peperoncino-festival. Het chilipeper festival is een cultureel en gastronomisch festival bedacht door een journalist in 1992. De ontdekking van Amerika was 500 jaar eerder in 1492, de import van onder andere de Spaanse peper of de rode peper in Europa was belangrijk en de rode peper wordt vaak gebruikt in de Calabrische keuken. Tijdens het festival zijn er verschillende evenementen met tentoonstellingen en cabaret en een wedstrijd in het bereiden van de beste chili gerechten.

 

Cirella

 

Cirella ligt drie kilometer ten noorden van de kustplaats Diamante, op de heuvel liggen de restanten van de oude stad. Antica Ceriallae was een bloeiende kolonie van Magna Grecia maar de ruines van gebouwen zijn uit een latere periode. Bezienswaardigheden in de oude stad Cirella zijn onder andere de restanten van een kasteel uit de achttiende eeuw, de kerk van San Nicola Magno uit de veertiende en vijftiende eeuw waar nog restanten van fresco’s zijn te zien en de restanten van het klooster van San Francesco di Paola uit de zestiende eeuw.

 

In het stadje is een archeologisch museum met vondsten uit de oude stad Antica Ceriallae.

 

Langs de kust van Diamante en iets hoger in de heuvels liggen goede hotels en B&B’s met mooi uitzicht en vanuit deze plaats zijn er dagtrips mogelijk langs de kust of de bergen en bossen in het nationale park.