Italiaanse Rivièra

 

De Italiaanse Rivièra wordt ook wel de Ligurische Rivièra of de Ligurische kust genoemd vanwege de ligging aan de kust van de regio Ligurië. Het heeft vooral de naam Italiaanse Rivièra gekregen om een onderscheid te maken met de Franse Rivièra. De Rivièra of de Mediterrane Rivièra was van oorsprong de naam voor de kustlijn bij Genua en afgeleid van het Latijnse woord Riparia.

 

Een Riparia was de oever van een meer of rivier, en Ripa was het deel van de kust van een zee waar het veilig was om met een schip aan te meren. De Riparia Riparia is nu nog de naam voor de vogelsoort oeverzwaluw die leeft in waterrijke gebieden en meestal broedt in rivieroevers in kleine tunnels die uitgegraven worden door de oeverzwaluwen. De haven van Genua was in Ligurië in het verleden de enigste veilige landingsplaats langs deze kust, de Ripa. In de renaissanceperiode gingen mensen in een buitenwijk van Genua wel baden in de zee voor hun gezondheid en deze kusstrook werd de Ripetta of de Rivea genoemd. In Frankrijk in het verlengde van de Ligurische kust maar ook bij de kuuroorden werd de kust ook gezien als goed voor de gezondheid en om te ontspannen. Dit hele deel van de Italiaanse en Franse kust kreeg de naam Mediterrane Rivièra, dit werd later gesplitst in de Italiaanse Rivièra en de Franse Rivièra.

 

 

In het toerisme werd de naam Rivièra voor een kust wereldwijd populair als een mooie en zonnige kust met goede stranden en geschikt om te zwemmen, veel landen namen de term over om de beste kust van een land of een streek aan te geven. De Franse Rivièra wordt nu meestal de Côte d’Azur genoemd, de Italiaanse Rivièra wordt wel de Ligurische Rivièra genoemd om de ligging aan de Ligurische kust aan te geven.

De Italiaanse Rivièra wordt onderverdeeld in de Riviera di Levante en de Riviera di Ponente.

 

Riviera di Levante

 

De Riviera di Levante heeft als betekenis: Kust van de Rijzende Zon en ligt ten oosten van de stad Genua, de kusten zijn over het algemeen rotsachtig met kleine of smalle stranden.

 

 

De plaatsen van de Riviera di Levante liggen voornamelijk aan grote baaien in de Ligurische Zee, dit zijn: de Golf van Genua, de Golfo Paradiso, de Golfo di Tigullio en de Golf van La Spezia die ook wel Golf van de Dichters wordt genoemd.

Kustplaatsen aan de Riviera di Levante zijn onder andere: Sori, Recco, Camogli, Portofino, Santa Margherita Ligure, Rapallo, Monterosso al Mare, Porto Venere, La Spezia en Lerici.

 

Riviera di Ponente en Bloemenrivièra

 

De Riviera di Ponente heeft als betekenis: Kust van de Ondergaande Zon en ligt ten westen van de stad Genua, de kusten liggen vaak in een glooiend landschap met brede en lange zandstranden. Twee delen van de Riviera di Ponente hebben ook een eigen naam gekregen dit zijn de Riviera delle Palme; Kust van de Palmen of de Palmenkust en de Riviera dei Fiori; Bloemenrivièra of de Bloemenkust.

 

De Bloemenrivièra is de Ligurische kust van de plaatsen Ventimiglia, San Remo tot aan Imperia. Het heeft de naam Bloemenrivièra gekregen vanwege de sierteelt van bloemen en er zijn vaak bloemenmarkten en festivals. Kustplaatsen aan de Riviera di Ponente zijn verder onder andere: Arenzano, Varazze, Savona, Noli, Alassio, Andora, San Lorenzo al Mare en Vallecrosia.