Nationaal Park Monti Sibillini

 

Nationaal Park Monti Sibillini ligt in het zuiden van de regio Marken en in het noorden van de regio Umbrië in Italië en heeft een oppervlakte van ruim 700 vierkante kilometer. In het nationale park ligt het Sibillini gebergte, het gebergte heeft een lengte van zo’n 40 kilometer en maakt deel uit van het Apennijnen gebergte. De hoogste berg in het Sibillini gebergte is de Monte Vettore met een hoogte van 2476 meter.

De bergketen is genoemd naar de Monte Sibilla met een hoogte van 2173 meter maar volgens een legende is de bergketen vernoemd naar de Apennijnen Sibyl  ook wel bekend als Sibilla Picena of Sibilla di Norcia. Ze was volgens de legende een tovenares of een priesteres met profetische vaardigheden en de koningin van een paradijselijke ondergrondse wereld. De Apennijnen Sibyl leefde in een grot op de top van Monte Sibilla en verschillende schrijvers uit Marken en Umbrië hebben verhalen geschreven over de cultus rondom deze Sibyl.

 

Nationaal Park Monti Sibillini is een heuvelachtig en bergachtig gebied met veel toppen boven de 2000 meter, in het gebied liggen de bronnen van de vier rivieren Aso, Tenna, Fiastrone en Nera en het meer Lago di Pilato. Het Meer van Pilato ligt net onder de top van de Monte Vettore en het is een gletsjermeer, de oppervlakte van het meer is afhankelijk van de hoeveelheid regenval en het smelten van de sneeuw in het gebied.

 

Het dorp Castelluccio ligt circa tien kilometer ten westen van de Monte Vettore, de hoogste berg van het Sibillini gebergte. De Piani di Castelluccio is een karst plateau op korte afstand van het gelijknamige dorp, in het voorjaar in de maanden mei en juni is de vlakte een schitterende bloemenzee van bloeiende papavers, korenbloemen, madeliefjes en het gele raapzaad. In het natuurgebied is verder een rijke flora en fauna met onder andere beukenbossen, een aantal soorten orchideeën en de opvallende edelweiss, reeën, vossen, de steenarend, de slechtvalk en de torenvalk.

 

In het Nationaal Park Monti Sibillini liggen een aantal dorpen en gemeenten en er zijn verschillende ingangen in de twee regio’s bij onder ander de plaatsen Amandola, Norcia en Fiastra-Acquacanina. In het natuurgebied zijn wandelpaden en ruiterpaden en routes voor de mountainbike. De Grote Ring van de Sibillini is een pad met een lengte van circa 120 km die verdeeld is in negen etappes. De route is goed aangegeven en onderweg zijn er berghutten of een rifugio waar men kan overnachten.

 

Het nationale park wordt gezien als een kruispunt van culinaire tradities met uit de regio Marken de truffel en onder andere de salami en de ham uit de regio Umbrië, het hele gebied staat bekend om de linzen en om de kazen van de veetrek en er zijn herders in het gebied met grote kuddes schapen. In de regio groeien oude appelsoorten zoals de Sibillini in Rosa; de roze appel.

 

De dorpen in het natuurgebied hebben vaak een middeleeuwse bouw en zijn rijk aan tradities gebaseerd op het gangbare leven in de bergen. In de hele regio liggen veel kerken, kloosters en voormalige woningen van kluizenaars. Er zijn bezoekerscentra in de plaatsen Amandola, Cessapalombo, Fiastra-Acquacanina, Montefortino, Montemonaco en Norcia met veel informatie over de flora en fauna in het park, routebeschrijvingen voor activiteiten of gidsen voor een excursie.