Positano

 

Positano ligt aan het einde van de Amalfikust in de Italiaanse provincie Salerno en in de regio Campanië, de stad ligt 18 kilometer ten westen van de stad Amalfi. Het stadje met bijna 4000 inwoners heeft een mooie ligging en is deels tussen de kliffen van de rotsachtige heuvel gebouwd. Positano was een rustig vissersdorpje totdat de schrijver John Steinbeck in mei 1953 een artikel publiceerde over Positano in het tijdschrift Harper’s Bazaar met als titel: “Positano bijt diep” en als omschrijving van het stadje schreef Steinbeck: “Het is een droomplek die niet echt is als je er bent maar als je weg bent is de aantrekkingskracht echt”. Sinds die tijd kwam het toerisme in een stroomversnelling en het is nu een populaire toeristische bestemming.

Het is een belangrijke havenplaats en vanuit de haven is er een veerboot verbinding met onder ander Sorrento, Napels en het eiland Capri, het stadje is ook goed te bereiken via de staatsweg Amilfatana en via een provinciale weg.

 

Bezienswaardige kerken in Positano zijn onder andere de Santa Maria Assunta met klokkentoren, kerkhof en de met keramiek bewerkte majolica koepel. Er is ook een plaquette te zien, deze is geplaatst in 1902 ter nagedachtenis aan Flavio Gioia uit Positano, een van de mogelijke uitvinders van het kompas. In het bovenste deel van de stad ligt de Nieuwe kerk of de Santa Maria delle Grazie met een koepelvormig dak en een mooie tegelvloer.

 

Langs de kust staan een aantal defensieve torens die vooral vanaf zee goed te zien zijn, de bekendste torens bij Positano zijn de Sponda toren, de Trasita toren, de Renzo toren en de Fornillo toren gebouwd op een rotspunt bij het gelijknamige strand.

 

Net als in de meeste plaatsen op dit schiereiland is de likeur Limoncello van lokale citroenen populair en op het strand is citroenijs te koop waarbij het ijs in een grote uitgeholde citroen zit. Het stadje is regelmatig gebruikt als filmdecor vooral in romantische films en Mick Jagger en Keith Richards van The Rolling Stones schreven het lied “Midnight Rambler” in een van de cafés van Positano tijdens een vakantie.

 

St. Vitus is de beschermheilige van het stadje en elk jaar op 15 juni wordt zijn feestdag gevierd.

 

Positano is in de zomermaanden een vrij drukke toeristische bestemming, er zijn een aantal strandjes tussen de rotsen, er zijn veel cafés en restaurants en er is een ruime keus in hotels en appartementen. Het is een goede uitvalsbasis om zowel het noorden als het zuiden van het Campaanse schiereiland te verkennen.