Radicofani

 

Radicofani ligt in de mooie vallei d’Orcia in de provincie Siena in de Italiaanse regio Toscane, 73 kilometer ten zuidwesten van de stad Siena. Het stadje heeft een opvallende ligging op een heuvel met een gemiddelde hoogte van 814 meter in het glooiende heuvelachtige landschap aan de bedevaartsroute Via Francigena en in het kenmerkende Toscaanse landschap van de Val d’Orcia. Het stadje heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners.

 

 

Bezienswaardigheden Radicofani

 

Het Rocca di Radicofani of het kasteel van Radicofani ligt op het hoogste punt van de heuvel op een hoogte van 896 meter en is van Karonlingische oorsprong, uit de tijd van Karel de Grote. De externe muren van het fort of kasteel hebben een vijfhoekige vorm, de interne muren hebben een driehoekige vorm. Het kasteel had oorspronkelijk drie torens op de binnenmuren, nu is er alleen nog een donjon te zien; de middeleeuwse versterkte woontoren.

 

De San Pietro kerk is gebouwd in romaanse stijl en nam aan het einde van de zestiende eeuw de naam Pieve di San Pietro aan. De buitenkant oogt wat sober maar in de kerk zijn enkele mooie werken van Andrea della Robbia en van de beeldhouwers Benedetto en Santi Buglioni te zien.

 

 

De kerk van Sant’Agata is gebouwd in de achttiende eeuw in barok stijl, ook dit gebouw heeft een sobere gevel, in de kerk is bij het hoofdaltaar een meesterwerk te zien van Andrea della Robbia: de “Madonna met kind en de heiligen”. Andere bezienswaardige kerken zijn de Santa Maria Assunta, de Madonna delle Vigne en de kerk van de Madonna del Roccheto.

 

Het Bosco Isabella is een romantisch esoterisch park gebouwd door Odoara Luchini en zijn dochter aan het einde van de negentiende eeuw. In het bijzondere park is onder andere een piramide gebouwd als verwijzing naar een Etruskiche tempel en er zijn planten en bomen uit veschillende delen van de wereld zoals de libanonceder, de deodarceder, aromatische plantensoorten en de indrukwekkende kustmammoetboom of kustsequoia.

 

Er zijn jaarlijks een aantal festivals in het stadje: in de week voor Pasen is er een belangrijke processie en er zijn een aantal oude rituelen. In de maand juni is er elk jaar een festival van oude ambachten.

 

 

In augustus is er elk jaar het meerdaagse festival I giorni di Ghino, het is een middeleeuws feest genoemd naar de dief Ghino di Tacco, hij was een soort Italiaanse Robin Hood. Ghino di Tacco woonde een periode in het Rocca di Radicofani en viel de rijkere pelgrims aan die de bedevaartroute Via Francigena liepen, mensen met weinig bezit liet hij met rust. Het uitbundige feest is elk jaar in augustus met muziek, dans en theater in het stadje maar vooral in het fort Rocca di Radicofani. Tijdens het festival I giorni di Ghino zijn er ook wandelingen langs de oude route Via Francigena. Er zijn verschillende soorten hotels en appartementen, enkele in het centrum maar meer in de directe omgeving.