Petra

 

De historische stad Petra ligt 125 kilometer ten noorden van Akaba in Jordanië, tussen de Golf van Akaba en de Dode Zee. De rotsstad Petra werd sinds de prehistorie bewoond en was een karavaanstad van de Nabateeërs, verschillende handelsroutes kwamen aan in de stad, zoals de Wierrookroute.

 

De stad is deels uitgehouwen in de rotsen en is bereikbaar via een kloof in de omliggende bergen. Vanwege de kleurrijke rotsen wordt Petra ook wel de “rozerode stad” genoemd. Petra in Jordanië is een wereldberoemde archeologische opgraving, een uniek cultureel monument en een Unesco werelderfgoed.

Het gebied omvat veel historische monumenten en offerplaatsen, de meest bekende en meest bezochte zijn de schatkamer Al Khazneh en de tempel Ad Deir.

 

Siq

 

Petra is in het noordwesten bereikbaar via een smal bergpad maar de meest gebruikelijke route is de Siq in het oosten, de vroegere hoofdingang. De Siq is een bijna anderhalve kilometer lange smalle kloof, ook wel de dim genoemd, met een diepte van 70 meter. De rode uitgesleten zandsteen wanden van de Siq hebben schitterende kleuren.

 

Wadi Musa

 

De kloof is uitgesleten door het water van de Wadi Musa, een rivierdal waar ook een dorp is gevestigd, de kloof kreeg de bijnaam “wachter van Petra”. De Wadi Musa betekent de “Vallei van Mozes”, de profeet Mozes zou door deze vallei zijn gelopen en bij Ain Musa, Mozes’ Bron, sloeg hij water uit de rotsen voor zijn volgelingen.

 

Al Khazneh

 

Direct aan het einde van de Siq is de Al Khazneh te zien, uitgehakt in de rosten, de Al Khazneh is van oorsprong een graftempel. Het mausoleum is gebouwd volgens oude Oosterse tradities en onder invloed van de Hellenistische architectuur. In de urn op de top van het gebouw werden schatten opgeslagen.

 

Al Khazneh wordt daarom de Schatkamer genoemd of de “schatkamer van de farao”. Het gebouw speelt een belangrijke rol in de film “Indiana Jones and the Last Crusade” van Steven Spielberg.

 

 

Het Romeinse theater ligt tussen Al Khazneh en het centrum van Petra. Vanwege de kwetsbaarheid van het amfitheater worden hier nu geen voorstellingen meer gegeven. Theatervoorstellingen bij avond zijn er wel bij de schatkamer. De Cardo maximus was een hoofdstraat met aan weerszijden zuilengalerijen, langs de weg lagen winkels. Aan het einde van deze zuilenstraat lag de tempel Qasr al-Bint Firaun (paleis van farao’s dochter) en het centrum van Petra.

 

Koningswand

 

Tegenover het theater ligt de Jebel Khubta, de Koningswand. In de wand zijn Koninklijke tombes uitgehakt, de grafkamers zijn via een trap bereikbaar.

 

Bij het opgraven van een Byzantijnse kerk in Petra zijn veel vloermozaïeken gevonden.

 

 

 

Ad Deir

 

Het Ad Deir ligt in het westen van de vallei en werd gebouw door de Nabateeërs. Oorspronkelijk was het Ad Deir waarschijnlijk een mausoleum maar later, toen er monniken gingen wonen, werd het een klooster.