Dubrovnik

 

Dubrovnik Kroatie

Dubrovnik ligt aan de Adriatische Zee in het zuiden van Kroatië. Dubrovnik wordt vaak de Parel van de Adriatische Zee genoemd. Het is een levendige stad met evenementen en festivals, musea, goede restaurants, mooie stranden en veel bezienswaardigheden. De Oude stad van Dubrovnik is een werelderfgoed. Dubrovnik werd aan het begin van de 7de eeuw opgericht door vluchtelingen uit Epidaurum, het huidige Cavtat. De Italianen noemden de stad Ragusa en het Slavische volk bouwde een eigen nederzetting met als naam Dubrovnik, afgeleid van het Kroatische woord dubrava (eikenbos).

 

Bezienswaardigheden Dubrovnik

 

Oorspronkelijk was alleen de oude vestingstad werelderfgoed maar dit is uitgebreid naar de middeleeuwse voorstad Pile, het Fort Lovrijenac, het Fort Revelin en het eiland Lokrum in het zuidoosten van Dubrovnik. De Muren van Dubrovnik zijn één van de grootste en meest complete vestingmuren in Europa en ze staan nog steeds symbool voor vrijheid.

 

 

Het grootste deel van de bestaande muren en vestingwerken werd gebouwd in de 14e en 15e eeuw, maar ze werden voortdurend uitgebreid en versterkt tot in de 17e eeuw. De muren hebben een ononderbroken lengte van circa 1940 meter en een hoogte van circa 25 meter. Vanuit het havengebied heeft de vestingstad twee toegangspoorten: de Poort van Ponte en de Vismarkt Poort. Aan de landzijde liggen de toegangspoorten: Poort van Pile, Poort van Ploce en de Poort van Buza.

 

 

Binnen de muren van de oude stad liggen de Minceta toren als symbool van de onoverwinnelijke stad, het Fort Bokar, het St. John Fort, het St. Lawrence Fort en het vrijstaande Revelin Fort.

 

Kathedraal van Dubrovnik

De Kathedraal van Dubrovnik, Velika Gospa of de Maria Hemelvaartkathedraal is gebouwd tussen 1672 en 1713 in een Romaanse stijl. In de kathedraal zijn beelden, schilderijen en relikwieën te zien. Het Stradun ligt tussen de Pilepoort en de Plocepoort en is de hoofdstraat van Dubrovnik. De klokkentoren naast het paleis heeft een hoogte van 31 meter en is gebouwd in de 15de eeuw. Aan het begin en aan het einde van de Stradun staan de Onofrio fonteinen.

 

Het Sponza Paleis ook wel Divona genoemd werd gebouwd tussen 1561 en 1521 in een gemengde gotische en renaissance stijl. Het paleis staat op het Luza Plein aan het eind van de Stradun straat. De Nacht van het Zomerfestival wordt elk jaar gevierd op het Luza Plein.

 

 

Het Fort Lovrijenac ligt aan de rand van de oude stad op een 37 meter hoge klif. Fort Lovrijenac is in de 11de eeuw gebouwd en wordt ook wel “Gibraltar van Dubrovnik” genoemd, bij de hoofdingang staat de spreuk “Voor geen enkel bedrag in goud verkopen wij onze vrijheid”. Elk jaar wordt hier de officiële openingsceremonie van het Dubrovnik zomerfestival gehouden. Na de formele opening krijgen artiesten de sleutels van de stad en nemen het recht in eigen hand tijdens het hele zomerfestival. Op veertien locaties in de stad zijn dagelijks openlucht optredens met muziek, dans en drama.

 

Lokrum

 

Het eiland Lokrum ligt op 600 meter afstand van Dubrovnik, op het hoogste punt, op een hoogte van 96 meter staat het Fort Royal. Op het eilandje staat verder een verlaten Benedictijnse abdij gebouwd aan het begin van de 11de eeuw. Lokrum is een natuurreservaat vanwege de bossen op het eiland. In het zuiden ligt een tien meter diep zoutmeer dat de “Dode zee” wordt genoemd. De Botanische Tuin op het eilandje is opgericht voor onderzoek naar tropische en subtropische planten in het mediterrane klimaat. Er zijn ruim 600 plantensoorten en de botanische tuin is open voor bezoekers.

 

Stranden Dubrovnik

 

  • Pal onder de stadsmuren ligt het Buza strand, het is een strand met witte rotsen en uitzicht op het eiland Lokrum en een populaire strandbar.
  • Het Banje strand heeft uitzicht op de stadsmuren en het eiland Lokrum, het water is kristalhelder en er wordt waterpolo en beachvolleybal gespeeld.
  • Het St. Jakov strand ligt in een kleine baai, aan de voet van de Sv. Jakov kerk, het is één van de mooiste stranden van Dubrovnik en er zijn kajaks te huur.
  • Het Lapadstrand en het Copacabana strand op het schiereiland Lapad met uitzicht op eilandje Daksa, het is een lang strand en er zijn veel watersport faciliteiten.
  • Het Cava strand, een wat afgelegen strand met een spectaculair uitzicht op de eilandengroep Elafieten.