Trogir

 

Trogir Kroatie

Trogir ligt in het zuiden van Kroatië in de provincie Split-Dalamtië, 30 kilometer ten westen van de stad Split en 60 kilometer ten zuidoosten van de stad Sibenik. Trogir wordt wel de mooiste stad aan de Adriatische kust genoemd, het is een stad met veel bezienswaardigheden en het historisch centrum van Trogir is een Unesco werelderfgoed. Voor de kust liggen een aantal Dalmatische eilanden zoals Brac en Hvar. De oude stad van Trogir ligt op het eiland Ciovo en is bereikbaar via een stenen brug en een ophaalbrug. Trogir ligt aan de kust van de Kastela baai, Kastela is een kastelenroute langs zeven oude nederzettingen tussen Solin en Trogir. Van de ruim 20 oorspronkelijke vestingen zijn nu nog zeven te zien in de plaatsen Kastel Stafilic, Kastel Novi, Kastel Stari, Kastel Luksic, Kastel Kambelovac, Kastel Gomilica en Kastel Sucurac.

 

Bezienswaardigheden Trogir

 

Rondom de oude stad liggen de stadspoort en nog delen van de stadsmuren, de binnenstad zelf wordt gekenmerkt door de smalle straatjes en is opgebouwd door de oude Grieken, vervolgens de Romeinen en daarna de Venetianen. In de stadskern staan een groot aantal kerken en gebouwen uit de 13de eeuw.

 

 

De Kathedraal van Trogir of de Kathedraal van St. Laurentius ligt aan het oude centrale plein en is gebouwd in de 13de eeuw in een romaanse en gotische bouwstijl. Op de top van de klokkentoren staan vier standbeelden en de kathedraal heeft een rijk interieur met veel oude kunstwerken van kunstenaars uit Trogir. De kathedraal is genoemd naar de beschermheilige van de stad: St. Laurentius.

 

Klokkentoren en loggia Trogir

 

Bij de kathedraal ligt het raadhuis uit de 14de eeuw en de opmerkelijk brede klokkentoren. De brede klokkentoren grenst direct aan de loggia en is gebouwd in de 15de eeuw, de loggia is een zuilengalerij en het terrein voor de loggia wordt nu gebruikt als terras en als marktplein.

 

Het Cipiko paleis ligt ook aan het plein en bestaat uit verschillende gebouwen, gebouwd tussen de 13de en de 15de eeuw. Naast het palies ligt het stedelijk museum van Trogir. De kleine kerk van St. Barbara (ook wel St. Martin genoemd) is gebouwd in de 10de eeuw en waarschijnlijk de oudste kerk van Trogir.

 

 

Kamerlengo Trogir

Het Fort Kamerlengo of de vesting Kamerlengo aan het water is gebouwd door de Venetianen in het midden van de 15de eeuw, tijdens de zomermaanden worden er regelmatig concerten gehouden.

 

Trogir is een gezellige stad en kan gemakkelijk bezocht worden vanuit Sibenik of Split, er is ook een ruime keus in hotels voor een langer verblijf en er zijn veel restaurants. Een bezoek aan het nationale park de Kornati eilanden wordt door zeilers ook vaak gecombineerd met een bezoek aan Trogir vanwege de goede en moderne haven: de ACI Marina Trogir. Het mooie eiland Brac voor de kust van Trogir en Split is een goede vakantiebestemming voor een wat langere periode.