Nationaal Park Hoge Veluwe

 

De Hoge Veluwe is een nationaal park in de provincie Gelderland en ligt circa tien kilometer ten noorden van Arnhem in het midden van Nederland. Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft een oppervlakte van 54 vierkante kilometer met ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Het landschap bestaat uit bos, hei, vennen en stuifzand en er zijn goede fietspaden en wandelpaden in het natuurgebied.

 

 

In het park staan “witte fietsen” die gratis gebruikt mogen worden. Nationaal Park de Hoge Veluwe is een gevarieerd park met een mooie natuur maar ook met veel cultuur met het Jachthuis Sint Hubertus en het Kröller-Müller museum met de beeldentuin. Het Jachthuis Sint Hubertus is ontworpen door de beroemde architect Berlage en is een rijksmonument.

 

Nationaal Park Hoge Veluwe

 

Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft een gevarieerd landschap van loofbossen, naaldbossen, natte en droge heidevelden, vennen, grasvlakten en stuifzand. In de natte heidegebieden zoals het Deelense Veld groeit vooral dopheide, andere heide soorten in het natuurgebied zijn struikhei, kraaihei en lavendelhei. Planten in het gebied zijn verder onder andere de beenbreek en de zeldzame kleine schorseneer.

 

 

In het nationale park leven veel zoogdieren zoals het edelhert, wild zwijn, moeflon (klein wild schaap), ree, vos, das en boommarter. Vogels in het nationale park zijn onder andere de tapuit, nachtzwaluw, zwarte specht, wespendief, appelvink, goudvink, korhoen en de draaihals. Er kunnen circa vijftien soorten vlinders (dagvlinders) worden waargenomen zoals het gentiaanblauwtje, de grote parelmoervlinder en de bijzondere duinparelmoervlinder. De waardplant van het gentiaanblauwtje is de klokjesgentiaan, de mooie plant groeit onder andere op het Deelense Veld en bloeit in juli en augustus.

 

Museum Kröller-Müller

 

In het museum Kröller-Müller is vooral een indrukwekkende verzameling schilderijen en tekeningen te zien van Vincent van Gogh, maar er zijn ook werken van Monet, Picasso en Mondriaan en veel tijdelijke exposities. Buiten het museum ligt onder andere het Rietveldpaviljoen en de Steynbank.

 

 

De beeldentuin van het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe in Otterlo is wereldberoemd. Al in 1915 gaf mevrouw Kröller aan beeldhouwer Mendes da Costa opdracht om een monument te ontwerpen voor generaal Christiaan de Wet. Dit monument werd buiten geplaatst in het Otterlose zand. Hierna volgde een monumentale bank ontworpen door Henri van de Velde en het Stenen Hert ontworpen door John Raedecker.

 

Rondom de jaren ‘50 ontstond het idee om een permanente beeldentuin aan te leggen op de Hoge Veluwe. Toch duurde het nog jaren van overleg voordat de werkelijke beeldentuin er kwam. In 1961 werd de beeldentuin geopend, in 1965 volgde een uitbreiding en in 1988 werden er nog meer kunstobjecten toegevoegd. De huidige beeldentuin van Kröller-Müller heeft nu een oppervlakte van 25 hectare met ruim 160 sculpturen en is ontworpen door de heer Bijhouwer, landschapsarchitect en hoogleraar in Wageningen.

 

 

Bij de bouw van de beeldentuin gold een absolute voorwaarde dat de tuin niet zou worden aangetast. Wereldwijd wordt het beeldenpark van het Kröller-Müller museum als voorbeeld en inspiratie gebruikt om lokaal een beeldentuin aan te leggen.

 

Museonder

 

 Het Museonder

 

Het Museonder is een bijzonder ondergronds museum, er liggen onder andere botten van dieren die al lang geleden zijn uitgestorven maar vroeger wel in het park voorkwamen en er is een compleet wortelstelsel te zien van een ruim 135 jaar oude boom. Het Museonder ligt bij het bezoekerscentrum centraal in het nationale park. In het bezoekerscentrum is verder veel informatie over het park, een filmzaal en een parkwinkel.

 

Openingstijden en entreeprijs

 

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is geopend van januari tot en met maart van 09.00 – 18.00 uur, in april van 08.00 – 20.00 uur, in mei van 08.00 – 21.00 uur, in juni en juli van 08.00 – 22.00 uur, in augustus van 08.00 – 21.00 uur, in september van 09.00 – 20.00 uur, in oktober van 09.00 – 19.00 uur en in november en december van 09.00 tot 18.00 uur. Het Jachthuis Sint Hubertus is alleen te bezichtigen tijdens een rondleiding, het Kröller-Müller museum is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur maar is op maandag gesloten. Het nationale park is toegankelijk via de ingangen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen, de entreeprijs in 2019 is € 9,95 per persoon, kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang en kinderen van 6 t/m 12 jaar betalen € 5,-.