Ohrid

 

De stad Ohrid heeft een mooie ligging in het zuidwesten van Noord-Macedonië aan het Meer van Ohrid en heeft een eigen vliegveld, de St. Paul de apostel luchthaven. In de zomermaanden juli en augustus zijn er verschillende culturele festivals in de stad. Vlak bij de haven van Ohrid staat het cultuur- en informatiecentrum Cultura 365, er is in Cultura 365 centrum een permanente tentoonstelling van de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Het gedenkteken ter ere van A. den Doolaard is ontworpen door Vladimir Toic. Den Doolaard schreef veel romans over de Balkan, het boek “De bruiloft der zeven zigeuners” speelt zich deels af in Ohrid. 

 

Ohrid Macedonie

 

In de oudheid lag de stad aan de Romeinse weg de Via Egnatia, een belangrijke handelsweg. Ohrid is een van de oudste menselijke nederzettingen van Europa en de stad staat op de werelderfgoed lijst van Unesco als: Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid. De architectuur van de stad is de best bewaarde en meest complete van de vroegere Slavische landen en ligt in een mooie natuurlijke omgeving. Volgens een legende waren er vroeger in Ohrid en omgeving 365 kerken, een voor elke dag van het jaar. Ten zuidoosten van de stad ligt het nationale park Galicica.

 

Bezienswaardigheden Ohrid

 

klooster Sint Panteleimon

Het Klooster van Sint Panteleimon (Pantelejmon) is gebouwd door St. Clement op verzoek van Boris I van Bulgarije, prins van het Eerste Bulgaarse Rijk 852-898. Het klooster was een centrum voor onderwijs en wordt gezien als een van de oudste universiteiten van de westerse wereld. Het St. Panteleimon staat op de Plaosnik heuvel met uitzicht op het Meer van Ohrid. St. Clement is de beschermheilige van de stad en ligt begraven in het klooster. Met belangrijke religieuze feestdagen komen duizenden Noord-Macedonische orthodoxe christenen naar het Klooster van St. Panteleimon.

Op de Plaosnik of Plaos heuvel liggen restanten van de oude stad Lichnid, er zijn mozaïekvloeren te zien. Vroeger stond er waarschijnlijk een basiliek gewijd aan St. Paulus.

 

 

Sint Sophia werd gebouwd tijden het Eerste Bulgaarse Rijk, oorspronkelijk was de St. Sophia kerk een Bulgaarse Orthodoxe kerk, later werd het eigendom van het aartsbisdom van Ohrid.

 

Het Samuil’s fort is een vesting in de oude binnenstad van Ohrid gebouwd tijdens het bewind van Samuil in de middeleeuwen.

Samuel of Samuil was de tsaar van het Eerste Bulgaarse Rijk. De vesting is in 2003 gerenoveerd.

 

 

Het oude theater van Ohrid stamt uit de Hellenistische tijd. Het openlucht theater had een perfecte locatie tussen twee heuvels, deze zorgden voor  bescherming tegen de wind  en een goede akoestiek.

 

 

Meest gefotografeerde kerk van Noord-Macedonië

 

 

De kerk van St. Johannes de Theoloog (Johannes van Patmos) van Kaneo is waarschijnlijk de meest gefotografeerde kerk van Noord-Macedonië. De kerk heeft een schitterende ligging op een klif boven het Kaneo strand met uitzicht op het meer van Ohrid. De kerk van St. Johannes van Kaneo is vermoedelijk gebouwd aan het einde van de 13de eeuw. De architect is niet bekend maar er wordt aangenomen dat hij beïnvloed was of kennis had van de Armeense architectuur vanwege de mooie bouwwijze, een combinatie van Byzantijns en Armeens.