Lofoten

 

De Lofoten in Noorwegen is een eilandengroep en ligt ten noorden van het vasteland op korte afstand van de poolcirkel. Gezien deze ligging zijn de temperaturen in de winter opvallend mild, de Lofoten heeft de grootste temperatuurafwijking ter wereld ten opzichte van de breedtegraad. In de wintermaanden is het gemiddeld 2 graden, de warmste maanden van het jaar zijn juli en augustus met een gemiddelde temperatuur van 15 graden.

 

Lofoten Noorwegen

 

De eilanden hebben een redelijk geïsoleerde ligging maar zijn welvarend door de visserij. In de zomermaanden worden de Noorse eilanden vrij veel door toeristen bezocht, maar ook in de wintermaanden krijgt de archipel de laatste jaren meer bezoekers. In totaal zijn er circa 80 eilanden, de belangrijkste zijn: Rost, Vaeroy, Gimsoya, Moskenesoya, Vestvagoy, Austvagoy, Skrova en Flakstadoya en het totale landoppervlakte van de Lofoten is 1.227 vierkante kilometer. Het hoofdeiland is Austvagoy, dit is het grootste en meest oostelijke eiland in de Lofoten. De grootste stad van de archipel is Svolvaer en deze ligt in het zuidoosten op het eiland Austvagoy. De bewoners leven vooral van de kabeljauwvisserij maar ook van het toerisme, jaarlijks bezoeken circa 300.000 toeristen de Lofoten. Er zijn drie vliegvelden, rechtstreeks bereikbaar vanaf Oslo en vanaf het vasteland varen er veerboten.

 

 

Bezienswaardigheden Lofoten

 

De Lofoten staan bekend om hun ongekende schoonheid met ruige bergen, scherpe toppen, de open zee, de beschutte baaien, de rustige stranden en de ongereptheid. Het gebied is ook populair vanwege het feit dat het noorderlicht zeer goed is waar te nemen.

 

 

Er zijn veel kleine vissersplaatsen met de Rorbu, de traditionele vissershut, Kabelvag met de vele rode hutten wordt gezien als het historische centrum van de Lofoten. In het idyllische en oude vissersdorp Kabelvag ligt ook het Lofotenmuseum en het Lofotenaquarium met 23 individuele bekkens.

 

In Laukvik is een informatiecentrum over het poollicht.

Svolvaer Lofoten

 

In Borg is een levendig openlucht Vikingmuseum met het grootste vikinghuis uit die tijd.

 

Svolvaer staat bekend om het kunstenaarshuis, vele bekende kunstenaars zoals Anna Boberg werkten hier in een studio en hun schilderijen werden in het begin van de twintigste eeuw populair in Parijs. Er zijn verschillende ateliers en tentoonstellingen met als doel het promoten van het kunstenaarsvak bij vooral de Noorse jeugd.

 

De Lofoten hebben een schitterend en fotogeniek landschap, er zijn tijdens een vakantie veel mogelijkheden voor bergwandelingen, raften, kanoën bij het noorderlicht, fotografiecursussen of ontdek de vele zeevogels. Overnachten kan in traditionele vissershutten of in gewone hotels en in lokale restaurants staat stokvis vaak op het menu maar ook andere traditionele Noorse gerechten.

 

Lofoten noorderlicht

 

De Lofoten kunnen zowel in de zomer als in de winter bezocht worden tijdens een rondreis door Noorwegen maar ook met een trektocht langs de eilanden, een mooie wandelvakantie over de vele bergpaden en langs vissershutten of een bijzondere fietsvakantie via de Lofoten – Vestfjord fietsroute. De beste wandelmaanden zijn in de winter in januari en februari en in de zomer in juni, juli en augustus.