Pripjat

 

Pripjat Oekraine
Pripjat spookstad

Pripjat of Pripyat is een spookstad in het noorden van Oekraïne op korte afstand met de grens van Wit-Rusland. De stad werd na de kernramp van Tsjernobyl in 1986 een spookstad. De stad is genoemd naar de Pripjat rivier, de Pripjatrivier heeft een lengte van 761 kilometer en mondt ten noorden van Kiev uit in de Dnjepr rivier, de Dnjepr is een natuurlijke grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland.

De bron van de Pripjatrivier ligt in het noordwesten van Oekraïne op korte afstand met de grens van Polen, de Pripjatmoerassen is het grootse wetland van Europa.

 

De stad Pripjat had voor de kernramp bijna 50.000 inwoners en de kerncentrale bood de meeste werkgelegenheid aan de bevolking. Na de kernramp werd de stad Slavoetytsj gebouwd voor de inwoners van Pripjat.

 

Bezienswaardigheden Pripjat

 

De spookstad Pripjat is nu een toeristische bezienswaardigheid geworden, het is een verlaten stad die sinds 2011 met een gids bezocht kan worden en de stad en omgeving worden vaak gebruikt als filmlocatie. Forbes Magazine noemt de plaats in een overzicht van “Meest unieke plaatsen ter wereld om te bezoeken”.

 

 

Veel gebouwen in de verlaten satd Pripjat zijn nog steeds in oorspronkelijke staat en te bezichtigen.

 

De meest beroemde bezienswaardigheid is het pretpark met de botsauto’s en het reuzenrad, de kernramp vond plaats een paar dagen voor opening van het pretpark.

 

Het instortingsgevaar van de gebouwen neemt wel toe door de begroeiing in de stad, bomen groeien soms tot in de gebouwen en in sommige delen van de stad is nog steeds besmettingsgevaar, vooral waar mos groeit.

 

 

Toeristen worden met een bus naar de “verboden zone” gebracht, de gids brengt de toeristen uitsluitend naar “veilige gebieden” met nagenoeg geen of een toegstane lage straling.

 

Monument reactor 4 Pripjat

 

Bij reactor 4 van de kerncentrale is een monument opgericht.

 

Extreem toerisme Pripjat

 

De stad is een gedenkteken geworden en een belangrijk symbool van de antikernenergie beweging, volgens veel mensen is de stad een belangrijk monument en zou de stad in zijn geheel een werelderfgoed moeten worden.

Het tijdschrift “Der Spiegel” zegt dat toerisme experts uitgaan van de mogelijkheid van een miljoen bezoekers per jaar dit omdat de belangstelling voor extreem toerisme steeds meer toeneemt. Hoewel men ramptoerisme over het algemeen moreel en ethisch gezien niet kan waarderen is extreem toerisme wel geaccepteerd en zijn er economische voordelen. Het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties is verantwoordelijk voor de coördinatie en ontwikkeling van het gebied en zij zien graag een groeiend toerisme. Pripjat zal voor onbepaalde tijd een onbewoonbare spookstad blijven maar wordt inmiddels wel gezien als veilig genoeg voor een bezichtiging met gids. De opbrengsten van 1 miljoen bezoekers per jaar uit extreem toerisme is een inkomstenbron die meer dan welkom is in Pripjat of omgeving en in de Oekraïne.

 

In Kiev wordt de Tsjernobyl Tour aangeboden naar Tsjernobyl en Pripjat, de excursie kan als dagtocht vanuit Kiev of als 2 of 3 daagse tour afhankelijk van het aantal te bezoeken locaties.