Torun

 

Torun is een historische stad in het noorden van Polen in de provincie Koejavië-Pommeren, 170 kilometer ten zuiden van de kustplaats Gdansk, 210 kilometer ten noordwesten van Warschau en 45 kilometer ten westen Bydgoszcz. Torun heeft een mooie ligging aan de Wisla rivier en is een van de oudste steden in Polen, het werd in de veertiende eeuw een Hanzestad en later een welvarende handelsstad. De middeleeuwse oude binnenstad is een werelderfgoed en een van de zeven wonderen van Polen. Torun heeft veel goed bewaard gebleven gotische gebouwen en is de geboorteplaats van astronoom Nicolaus of Nicolaas Copernicus.

 

 

Bezienswaardigheden Torun

 

 

De kathedraal van Torun is opgedragen aan Johannes de Doper en aan Johannes de Evangelist en werd oorspronkelijk gebouwd in de dertiende eeuw maar later uitgebreid. De Johanneskerk is een van de oudste religieuze gebouwen van de historische regio Kulmerland. De gotische kerk van baksteen heeft een lengte van ruim 56 meter en de toren heeft een hoogte van 52 meter.

 

In 1473 werd Nicolas Copernicus in deze kerk gedoopt en een van de zijkapellen wordt wel naar hem vernoemd, verder is er een rijk interieur. In de klokkentoren hangt de Tuba Dei, het is de grootste middeleeuwse klok van Polen met een gewicht van ruim 7200 kilo.

 

De Mariakerk is een gotisch bakstenen gebouw, de kerk was aan het begin van de twaalfde eeuw onderdeel van het Franciscaanse klooster.

 

De huidige kerk werd voornamelijk in de veertiende eeuw gebouwd en heeft een gotisch interieur. De Mariakerk ligt in het noordelijke deel van de oude stad en vanaf het stadhuis is er mooi uitzicht op de kerk.

 

Het stadhuis ligt in de oude binnenstad en is een van de meest monumentale stadhuizen van Europa, oorspronkelijk gebouwd aan het einde van de dertiende eeuw maar later herhaaldelijk aangepast. Het stadhuis is nu in gebruik als een regionaal museum en voor het gebouw staat een standbeeld van Nicolaas Copernicus.

 

Het Nicolaus Copernicus Huis is nu een museum met een tentoonstelling van zijn leven en zijn werk. Een tweede tentoonstelling met als onderwerp oude en moderne wetenschap en met het traditionele interieur van een huurwoning uit de veertiende eeuw.

 

De Nicolaas Copernicus-universiteit in Torun is opgericht in 1945 en was een van de eerste universiteiten in het noorden van Polen. In het gebouw Collegium Maximus is de museumcollectie van de universiteit te zien.

 

Het kasteel van Torun werd gebouwd door de Duitse Orde in de dertiende eeuw en het was een van eerste kastelen gebouwd door deze religieuze orde.

 

Het kasteel is nu grotendeels een ruïne maar het is wel een historisch monument vanwege de geschiedkundige waarde. Rond de slotgracht zijn er jaarlijks evenementen zoals een straatfestival en een muziekfestival.

 

De middeleeuwse scheve toren maakt deel uit van de oude stadsmuur. De Junkerhof of de burgerlijke rechtbank was de zomerresidentie van de broederschap St. George en is ook deel van de stadsmuur. Het landhuis de Junkerhof werd gebouwd rond de vijftiende eeuw in gotische stijl waarschijnlijk met steen van het verwoeste kasteel.

 

Torun is goed bereikbaar met de bus en de trein, er is een regionale luchthaven, twee rivierhavens en een aantal jachthavens. In de gemeente liggen fietspaden met een totale lengte van circa 100 kilometer en op zo’n 40 locaties in de stad staan de huurfietsen van Torvelo, die te huur zijn via een kaartjesautomaat.

 

In de stad rijdt een toeristische tram langs een aantal bezienswaardigheden en het is mogelijk om een rondvaart te maken vanuit de haven aan de Wisla rivier.

 

Torun is een culturele stad met veel musea en evenementen zoals festivals, concerten, tentoonstellingen en theatervoorstellingen in een van de theaters of in de openlucht. Er is een ruime keus in luxe of goedkope hotels en de stad ligt in een mooie groene omgeving.